Loreens vinnarlåt går väldigt bra i Storbritannien – men fortfarande inte i Italien. Foto: Scanpix

Loreens vinnarlåt gör unik topplistesuccé

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter vinsten i ESC ligger Loreens ”Euphoria” trea på den brittiska singellistan. Det har ingen annan ESC-vinnare utanför Storbritannien lyckats med på 20 år.

Loreen Talhaoui, årets vinnare i Eurovision Song Contest, fortsätter sitt segertåg genom Europa. I skrivande stund är hennes ”Euphoria” till exempel den mest sålda låten i både Tyskland, Finland, Danmark, Grekland, Österrike, Norge, Nederländerna, Luxemburg och Spanien – i alla fall hos den väl utspridda musiktjänsten Itunes.

Men den största bedriften topplistemässigt är kanske att ”Euphoria” har knipit åt sig tredjeplatsen på den brittiska singellistan – något som brukar betraktas som svårt.

Eurovision Song Contest 2012

17 snäpp över Charlotte Nilsson

Till exempel nådde aldrig Charlotte Nilsson högre än till plats 20 på brittiska listan efter vinsten med ”Take Me To Your Heaven” 1999, och ingen ESC-vinnare har nått till tredjeplatsen under de senaste 20 åren – förutom Storbritanniens eget bidrag ”Love Shine A Light” från 1997.

Italien var det enda av årets tävlande länder som inte gav Loreens ”Euphoria” några poäng. Och det speglas i den italienska Ituneslistan, där Loreen inte ens når topp tio.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet