Baker Karim fick 10.000 hatmejl

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Baker Karim fick obehaglig respons efter sin medverkan i Kulturnyheterna.

Tv-inslaget som Baker Karim figurerade i för ett par veckor sedan handlade om ”The Black List” – en lista som ska tipsa beslutsfattare i kulturvärlden om bra svenska, svarta skådespelare som de kan anställa.

Bakgrunden är att Baker Karim, i sitt arbete som filmare och regissör (bakom t.ex. tv-pjäsen ”Swedenhielms”), har konstaterat att svarta personer ofta lyser med sin frånvaro på Sveriges scener.

Efter att inslaget hade sänts i Kulturnyheterna, rasslade alltså 10.000 hatmejl in i Karims inkorg, under mycket kort tid.

– De tiotusen mejlen skickades av någon white power-grupp, tror jag. Av någon mejlrobot. När de kom mycket snabbare än vad jag kunde reda ut dem, blev jag tvungen att ta kontakt med min internetleverantör. Nu pågår en polisutredning och man tittar på vem som står bakom.

Var du beredd på den här reaktionen?
– Nej. Jag trodde nog att det jag sa var ganska okontroversiellt – att folk förstod att det var på det här viset. Så det är en ögonöppnare för mig att man inte kan säga sådant ostraffat i Sverige. Att säga att svarta och andra färger ska ha samma möjligheter är tydligen kontroversiellt.

Vad är det som provocerar med det, tror du?
– Jag tror att det finns en grupp som känner att deras privilegier håller på att minska.

Baker Karim tror inte att reaktioner i stil med de tusentals hatmejlen kan stoppa utvecklingen som han försöker bidra till.

Reporter: Ditte Hammar
Foto och klippning: Mikael Eriksson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.