Foto: Larsåke Thuresson

Han fotograferade Abba, Dylan, Beatles och Stones

Uppdaterad
Publicerad

Som fotograf kom han under 60 och 70-talen extremt nära personer som senare skulle bli världskända artister. I en ny fotobok kan man nu se Larsåke Thuressons tidigare opublicerade bilder av bland andra Abba, The Rolling Stones och The Beatles.

I åratal låg de bara i en stor hög i garderoben. Larsåke Thuressons gamla bilder från fotograftiden som varade från 1962 till 1979. Men så började de båda döttrarna tjata på sin pappa om att han borde scanna in sin stora bildskatt.

– Och vad gör man? Man måste ju visa sin goda vilja ibland när man har uppfostrat sina döttrar. Det är väl som Lyndon Johnsson sa, det är svårare att styra sina döttrar än en hel nation, skrattar Larsåke Thuresson.

Så det blev en scanner?

– Ja, och all heder ska de ha för det.

Tre år av scanning

Det tog Larsåke Thuresson tre år att scanna in hela sitt omfattande material. Han hade foton på ikoner som The Beatles, The Rolling Stones, The Who, Jimi Hendrix, Frank Zappa, Tom Jones, Janis Joplin, Cher, Birgit Nilsson, Cornelis Vreeswijk, Björn & Benny och Ted Gärdestad.

Och ur sitt omfattande bildarkiv om 65.000 bilder valde han sedan ut 614 till fotoboken Ikoner. Några av bilderna har publicerats tidigare i veckopressen och en del av dem har använts som skivomslag, men de flesta har inte publicerats tidigare.

– Jag har fotograferat nära 100 internationella och över 200 svenska artister och rock- och popgrupper, berättar han. Och i boken presenteras 80 av dem.

Fältskog och Ulvaeus i sängen 

På en av Larsåke Thuressons bilder ser man Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus ligga på en säng och pussas. Och när man tänker på hur skygg Abba-Agnetha är i dag är det svårt att förstå hur man kan ta en sådan bild.

– Jag kände dem ganska väl, förklarar Larsåke Thuresson. Jag hade fotograferat dem vid flera olika tillfällen så de var inte berörda av att jag var där överhuvudtaget.

– På den tiden var det inte så många som var intresserade av att fotografera de här artisterna och de var ju heller inte kända på det sättet som de är i dag. I dag är de ikoner. Det var de inte då.

Larsåke Thuresson är full av historier från fotograf-tiden. Han var då ung och mycket musikintresserad och fick chansen att komma många artister nära. Bland andra The Rolling Stones i deras loge på Kungliga tennishallen 1966.

– Ibland kan jag ångra att jag inte tog fler bilder, men kanske var det just det som gjorde att jag fick de fotografier jag fick. Hemligheten är kanske att bara gå runt, ta det lite lugnt och föra en dialog med de man ska fotografera. Att bara ta några bilder då och då. Jag tror inte att det är bra att vara för stökig eller påträngande.

Dylan skrattar

En annan musik-ikon som Larsåke Thuresson lyckades fånga med ett ovanligt leende på läpparna var Bob Dylan. Det var efter en presskonferens i Solna 1966. Bob Dylan hade då, tillsammans med bland andra orkesterledaren Simon Brehm och artisten Lasse Berghagen, satt sig i en bil och skulle köra därifrån.

– Precis innan bilen startade så stoppade jag ner kameran i takluckan och lyckades fånga in Bob Dylans skratt, berättar han. Dylan var tydligen väldigt nöjd med presskonferensen. Och mig veterligen finns det inte någon bild tagen senare på honom där han skrattar.

Vad tyckte de om att du stoppade ner en kamera i takluckan?

– Jag tror inte att de reagerade på det överhuvudtaget. Det var en sån där ögonblicks-historia. Något man bara gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.