Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Lignell har skapat ett nytt språk till sin fantasyvärld ”Eoma”. Foto: SVT/Rebecka Haglund

Han skapade ett fantasyspråk: ”Vill att det ska kunna läras ut”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte ofta det skapas nya konstgjorda språk. Bland dem finns Esperanto som skapades i slutet av 1800-talet, flera språk i Tolkien-världen och Klingonska i serien Star Trek. Men nu har ännu ett nytt språk tillkommit: Neraan'dâar.

Allt började med att språkskaparen Martin Lignell skapade en fantasyvärld som han kallar Eoma, som cirkulerar kring att brädspel och en bok.  

Ur boken föddes även det egna språket Neraan´dâar, som han nu jobbat på i drygt ett år.  

– Jag kände att jag ville fördjupa världen, så jag började hitta på några ord. Efter det var det så himla kul att jag inte kunde sluta, säger Martin Lignell.  

Utgår från substantiv

Han började med bara några få ord helt utan struktur och sedan även grammatik.  

I första försöket att skapa språket utgick Martin Lignell från verb som ordrot. Det visade sig inte fungera, så han fick tänka om och kom fram till att det var mycket enklare att utgå från substantiv. 

– Det blev en omfattande revidering av min ordbok kan man säga, säger han. 

Inspireras av språk i Star Trek

Liksom alla språk så utvecklas Neraan´dâar fortfarande, men det är byggt så att man kan skapa nya ord vid behov. 

– Alfabetet har två olika typsnitt innehållande 25 bokstäver – en rak skrift för enklare kommunikation och en akademisk skrift med snirkliga bokstäver.  

Till en början hoppas Martin Lignell att främst rollspelare, lajvare och fantasyfantaster ska använda sig av språket. Men han ser även att det finns andra som kan vara intresserad av språket, till exempel språkvetare och andra som är intresserade av vikingar och historia i filmer. 

– Det får börja växa fram hos de som gillar fantasy. Men på 80-talet skapades språket Klingonska till serien Star Trek, som numera finns på Duolingo och i läroböcker. Jag ser framtiden kring mitt språk på samma sätt – att det ska kunna läras ut.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.