Dokumentärfilmaren Tom Alandh var kollega och vän med Olle Häger. Foto: TT

”Olle var en av de allra största”

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentärsverige minns Olle Häger med stor värme. – Om man inte träffat Olle Häger så förstår man inte vem han var och om man träffat honom så räcker inte orden till, säger dokumentärfilmaren Tom Alandh till SVT.

Tom Alandh lärde känna Olle Häger när SVT:s dokumentärredaktion formades 1987. Han beskriver det som ett stort privilegium att ha fått arbeta med den nu bortgångne kollegan.

– Han är en av de finaste människor som jag har träffat. Klok och ödmjuk. Man kände sig alltid klokare än vad man egentligen var tillsammans med honom. Olle var en av de allra största, säger dokumentärfilmaren Tom Alandh.

Tom Alandh lyfter fram produktionen Hundra svenska år som Olle Häger gjorde tillsammans med historikern Hans Villius och redigeraren Kjell Thunegård.

– Det är bland det märkvärdigaste som Sveriges Television producerat och till skillnad från mycket annat så kommer det fortfarande att vara aktuellt om hundra år.

”Kunde få en svartvit bild att skimra”

Otto Fagerstedt, projektledare på SVT:s dokumentärredaktion säger att det är svårt att sammanfatta Olle Hägers liv och gärning i några få ord.

– Han har en sådan otrolig påverkan på en hel tv-genre. Han förstod kanske bättre än någon annan hur text ska förhålla sig till bildmediet, säger Otto Fagerstedt.

Olle Häger arbetade i flera produktioner tillsammans med historikern Hans Villius. Bland annat gjorde de den kända SVT-produktionen ”Svart på vitt” tillsammans. Varje program fokuserade på ett svartvitt fotografi som Villius och Häger berättade historien kring. 

– Olle stod för texterna och kunde med sina texter ge liv åt bilden på ett sätt som ingen annan. Han kunde få en enda svartvit bild att skimra. Det var hans konst. Han kunde låta betraktaren titta på en bild och få den att bli fullständigt magisk, säger Otto Fagerstedt.

SVT:s vd Eva Hamilton bekräftar Olle Hägers betydande roll:

– Olle Häger kommer att ha en plats i den svenska dokumentärhistorien. Mångsidig, med en ständig poetisk underton i sitt berättande. Han jobbade in i det sista.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer