Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det måste vara någonting mer än bara rena listor, säger utredaren Lars Trägårdh om en svensk kulturkanon. Foto: SVT

Han ska utreda kulturkanon – vänder sig mot tanken på en lista

Uppdaterad
Publicerad

Kommittén som ska ta fram en svensk kulturkanon har börjat sitt arbete. Efter sommaren utses expertgruppen med uppdrag att avgöra vilka verk som ska ingå i en svensk kulturkanon. Vad arbetet kommer att mynna ut i är fortfarande oklart och utredaren Lars Trägårdh vänder sig mot själva tanken på en lista.

– Det är ju fritt för alla att tolka som man vill, säger han.

I måndags hade kommittén sitt andra möte ett halvår efter att ordföranden Lars Trägårdh fick uppdraget. På mötet diskuterades vilken typ av kultur som ska ingå i kanon.

Kommittén ska redovisa sina förslag till regeringen i augusti nästa år. Men det är oklart vad det blir.

Kulturkanon

– Det kanske blir en blandning av ett förslag och en tanke. Kanske om ett tilläggsdirektiv till exempel. Men någonting blir det i alla fall, säger utredaren Lars Trägårdh.

”Kräver mer än att bara lista”

Efter sommaren utses expertgruppen med uppdrag att avgöra vilka verk som ska ingå i en svensk kulturkanon. Lars Trägårdh vänder sig dock mot själva tanken på en lista.

– Vi har ju tre stycken grundläggande principer: Gemenskap, bildning och inkludering. Alla de här tre elementen, och just bildningsideal, kräver någonting mer än att bara lista tio stycken verk, säger han.

– Det ligger i sakens natur att det måste vara någonting mer än bara rena listor.

Många som har läst direktiven tolkar det som att det är en lista som efterlyses?

– Ja, men det är ju fritt för alla att tolka som man vill, men det är inte min tolkning av det hela. Jag tror inte heller att det är så vi tänker i kommittén.

Vad tycker politikerna?

– De tycker en massa olika saker från olika håll och kanter. Som tur är så är vi väldigt isolerade från politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturkanon

Mer i ämnet