Foto: SVT

Han utlovar kulturkrig

Uppdaterad
Publicerad

K. Svensson från podden ”Lilla Drevet” tycker att Charlie Hebdo-attacken drog upp tydliga skiljelinjer.

Det är inte bara politikerna, företagen och journalisterna som packat sina väskor för att åka till Almedalen. De får också sällskap av komiker och satiriker i Visby.

Poddcasten ”Lilla Drevet” hör till de satiriker som på plats under politikerveckan ägnar sig åt att kommentera, reagera och driva med politikernas utspel.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

Måndagen var Socialdemokraternas dag och det innebar följaktligen ett par slängar med sleven med riktning Stefan Löfven. Men att Almedalen skulle vara en särskilt bra plats för satir håller inte ”Lilla Drevet”-medarbetaren K. Svensson med om.

”Äckligt” att makthavare festar ihop

– Nej, det är nog egentligen ingen bra plats för någonting, för här drunknar det mesta i allt annat som pågår. Och sen tycker jag att det är rätt äckligt att journalister, makthavare och komiker umgås och blir berusade ihop.

Vad får den typen av umgänge för effekt?

– Att det blir sämre satir och sämre journalistik.

”Lilla Drevet” görs av K. Svensson, Nanna Johansson, Ola Söderholm och Liv Strömquist, på uppdrag av Aftonbladet Kultur. Podden såg dagens ljus för ett och ett halvt år sedan och har efter det etablerat sig som en av Sveriges centrala röster inom den politiska satiren. Och ”Lilla Drevet” är samtidigt en del av den stora floran av framväxande poddar som blivit ett allt vanligare medieformat på senare tid.

Varför har poddens format blivit så populärt?

– Jag är själv väldigt förtjust i att den inte stjäl någon annans tid. Man kan kombinera tiden med att göra något annat. Och sen är det inte så svårt att ha en åsikt om något. Alla kan ha en åsikt och läser man en tidning så är det bara åsikter ändå så då blir frågan vem man ska lyssna mer på: en journalist eller en komiker?

Attack sätter spår

För ett halvår sedan attackerades redaktionen för den franska satirtidningen Charlie Hebdo. En händelse som fått följder för satiren, menar K. Svensson.

– Det var ju hemskt det som hände, men det har blivit tydligare efter det. Folk kom fram som anhängare av det västerländska demokratiska samhället. Och det är ju bra.

Vad innebär det?

– Det är i och för sig lite av jihadisternas idé att tvinga folk att välja sida och tala deras, IS, språk. Men vill de ha krig så ska de fan få det, ett kulturkrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

Mer i ämnet