Uppmärksammade ”Handmaid's tale”-protester i Tel Aviv

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kvinnor iklädda röda kappor och vita hättor har väckt uppståndelse på Tel Avivs gator.

Protestgruppen Bonot Alternativa har stått bakom aktionen som inspireras av tv-serien ”Handmaid's tale”.

Kvinnorna har vandrat längs Tel Avivs gator med sänkta huvuden och knäppta händer, precis som i filmatiseringen av Margaret Atwoods dystopiska roman. De senaste veckorna har det spridits bilder på gruppen över hela världen.

Tillsammans med hundratusentals israeler har de demonstrerat emot Israels premiärminister Benjamin Netanyahus rättsreformer och vill samtidigt lyfta problem som mäns våld mot kvinnor och sexuella övergrepp.

Bonot Alternativa är kritiska till den låga andelen kvinnor i regeringen och menar att politiken som förs är kvinnofientlig.

Stöttas av Atwood

I ”Handmaid's tale” skildras en dystopisk framtid där kvinnor tvingas leva som slavar under stenhårda patriarkala lagar.

Bonot Alternativa- grundaren Moran Zer Katzenstein har dragit paralleller till Netanyahus lagförslag: ”Kvinnor kommer vara de första som skadas.”

Den kanadensiska författaren Margaret Atwood och delat klipp på demonstranterna på Twitter.

”Jag har aldrig sett så många Handmaids-demonstranter marschera så här”, skriver hon.

Under måndagen meddelade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att han går med på att skjuta fram avgörandet om den omstridda rättsreformen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.