Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israelkännaren: Av allt att döma en stor seger för protesrörelsen

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skjuter upp omstridd lag

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har gått med på att skjuta fram avgörandet om den omstridda rättsreformen.

– Jag tar time out för dialog, säger han i ett tal.

Beskedet kommer efter att hundratusentals människor under måndagen demonstrerat mot regeringens planer.

I sitt tal bekräftar Netanyahu att den hårt kritiserade rättsreformen pausas.

– Jag lyssnar på folkets vilja men jag tänker inte acceptera en minoritet som tänker slita sönder vårt land. De hotar med inbördeskrig. Jag är inte beredd att se landet slitas sönder.

Samtidigt betonade Netanyahu att behovet av en reform kvarstår och att lagstiftningsarbetet återupptas senare i vår.

Strax efter talet kom beskedet från fackförbundsrörelsen att den landsomfattande generalstrejken, som haft udden riktad mot regeringens planer, blåses av.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid befinner sig i centralaTel Aviv och berättar att gatuprotesterna fortsätter under måndagskvällen, under hård polisbevakning.

– Folk säger att de inte alls litar på Netanyahus löfte om paus, utan de vill att man helt stoppar rättsreformerna.

Löfte om återupptagande

Att reformen skulle skjutas uppstod klart efter att ett av koalitionspartierna i Netanyahus regering, högernationalistiska Otzma Yehudit (Judisk makt), släppt hotet om att lämna regeringen om den gick demontranterna till mötes.

Enligt bland andra The Guardian har partiledaren Ben-Gvir, i utbyte för framflyttandet av omröstningen, blivit lovad att en ny säkerhetsstyrka ska bildas och ställas direkt under hans – i egenskap av säkerhetsminister – ansvarsområde.

Rekordstora protester

Stora protester har skakat Israel de senaste månaderna och under måndagen samlades upp emot hundratusen demonstranter enbart i Jerusalem. Samtidigt lamslogs landets flygrafik och hamnverksamhet av en generalstrejk som även omfattat banker, butiker och restauranger. Strejken är nu avblåst.

Regeringens kontroversiella lag innebär bland annat att parlamentet ska kunna ompröva utslag från Högsta domstolen och att politikerna ska få större makt över vilka som blir domare i samma domstol. Lagen skyddar även Netanyahu juridiskt under den rättegång där han står anklagad för korruption.

Se SVT:s sändning om beskedet här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.