Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tvingar försvarsminister Yoav Gallant att lämna regeringen. Det efter ifrågasättandet av att driva igenom lagändringar som minskar högsta domstolens makt.

Israels försvarsminister sparkas – ”Utlöst en intern kris i Likudpartiet”

Uppdaterad
Publicerad

Yoav Gallant får sparken som Israels försvarsminister efter att han gått emot regeringens planer att förändra rättsväsendet.

– Regeringskrisen både breddas och fördjupas och blir allt allvarligare. Det är en fortsatt upptrappning på det mycket allvarliga läget som redan råder i Israel, säger Anders Persson, Israelkännare vid Linnéuniversitetet i SVT:s direktsändning.

Hundratusentals demonstranter kämpar, som de själva beskriver det, för att bevara demokratin i Israel. I samband med lördagens protester sade den nu avgående försvarsministern Yoav Gallant att lagförslaget skapat en ilska som klyver det israeliska samhället, även de väpnade styrkorna.

Som svar tvingar därför premiärministern Benjamin Netanyahu honom att avgå.

Anders Persson vid Linnéuniversitetet är insatt i Israel-Palestinakonflikten och menar att avskedandet har utlöst en intern kris i regeringskoalitionen.

– Av allt att döma har Netanyahu nu en röst mindre och det kan vara så att han förlorar fler parlamentariker. Han kan förlora ett par till men inte så många, säger Anders Persson i SVT:s direktsändning.

”Israels säkerhet kommer alltid att vara mitt livs uppdrag”, skriver Gallant på Twitter efter beskedet på söndagskvällen, rapporterar tidningen The Times of Israel.

Det kritiserade lagförslaget innebär bland annat att det israeliska parlamentet ska kunna ompröva utslag från Högsta domstolen och att politikerna ska få större makt över tillsättningen av HD-domare. Det ska också skydda den korruptionsåtalade premiärministern Benjamin Netanyahu från att avsättas.

Beskedet upprör oppositionen

Beslutet väcker starka reaktioner bland oppositionspartierna. Bland annat säger tidigare premiärministern Yair Lapid och ledare för partiet Yesh Atid att ”Netanyahu är en fara för Israel”.

Enligt The Times of Israel menar oppositionsledaren att det är ett ”lågt drag för en antisionistisk regering som skadar den nationella säkerheten och ignorerar varningarna från säkerhetsföretagen.”

Avigdor Liberman, tidigare försvarsminister och ledare för högernationalistiska partiet Yisrael Beytenu, skriver i ett inlägg på Twitter att beslutet är ”diktatorskap i sitt esse”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill inte bidra till detta” – här är uttalandet som kan ha kostat försvarsministern jobbet. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.