Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill inte bidra till detta” – här är uttalandet som kan ha kostat försvarsministern jobbet. Foto: Reuters

Här är uttalandet som kan ha kostat försvarsministern jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i brinnande massprotester gick försvarsministern ut med att han ville tillmötesgå demonstranterna – i strid med den egna regeringens linje. Dagen efter fick han sparken.

Demonstrationerna har avlöst varandra runt om Israel sedan januari då högerregeringen utannonserade sina planer för att reformera landets rättsväsende.

Bland annat ska den politiska kontrollen över högsta domstolen öka – något som många ser som ett hot mot demokratin.

Oro för militärtjänstgöringen

Försvarsministern Yoav Gallan uttryckte tidigt oro för att reformen skulle kunna leda till en våg av unga som vägrar genomföra militärtjänstgöring och därmed sinka försvarsberedskapen och den nationella sammanhållningen.

Men under lördagen gick Gallant steget längre och uppmanade regeringen att stoppa lagförslaget eftersom att konflikten kring det utgör en fara för landet.

Backades av partikollegor

Efter talet har Gallant fått medhåll från fler partikollegor. Parlamentarikern Yuli Edelstein, ordförande för Knessets utrikes- och försvarskommitté samt medlem av Netanyahus parti Likud, förespråkar även han en paus i processen.

– Vi vill inte begrava reformen, men att ta den till omröstning innan vi är säkra på att vi har stöd är ett äventyrande som vi borde undvika, säger Edelstein i en intervju med israelisk radio på söndagen.

Liknande tongångar hörs också från andra Likud-parlamentariker, rapporterar Reuters, men få vill uppge hur de faktiskt kommer att rösta när frågan ska avgöras.

Spricka i regeringen

Sprickan i regeringen var ett faktum när ministern för inrikes säkerhet, högerextreme Itamar Ben-Gvir, uppmanade premiärminstern att sparka Gallant för hans uttalande.

Dagen efter meddelar premiärminister Benjamin Netanyahu att försvarsministern har blivit fråntagen sitt uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel

Mer i ämnet