Hanna Ardéhn i cancerdrama: ”Ville ge hopp”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag har Viaplays nya dramaserie ”Leva life” premiär, om 24-åriga Nora vars liv vänds upp och ner när hon får ett cancerbesked.

– Det är inte bara mörker, säger Hanna Ardéhn som spelar huvudrollen.

Nora har precis fått jobb på en skvallertidning och hennes och vännernas framtid ser lovande ut. Allting vänder dock när hon får ett cancerbesked. Nora börjar då ett nytt liv där hon blandar events på nattklubbar och intervjuer med cellgiftsbehandlingar.

För regin står Susanne Thorson som fick idén till serien efter att ha kommit i kontakt med en ung kvinna som själv drabbats av sjukdomen. Hanna Ardéhn som syns i huvudrollen berättar att det var premissen som fick henne att ta rollen.

– Jag kände att jag verkligen ville vara en del av det för det är en så viktig historia att berätta. Sen blir det självklart lite nervöst, man vill ju göra ett bra jobb och göra så att någon som går igenom det här kan känna igen sig, säger Ardéhn.

”Inte bara mörker”

Dramaserien fylls också med delar av livsglädje med budskap om att ta vara på livet. Ardéhn beskriver inspelningen som känslomässig och tung men att teamet bakom serien inte bara ville ha mörker.

– Jag tror att det är viktigt att man försöker hitta de här ljusa stunderna och ge hopp. Även om det är jobbigt ska vi ta till vara på de stunderna vi har, säger hon.

Thorson stämmer in i att balansen mellan sorgen som sjukdomen medför och att känna glädje i livet var viktig i skapandeprocessen.

– Det var en grundidé i serien att det inte bara ska vara mörk. Just i den här kontrasten, när det här så här mörkt, så krävs det ganska lite för att känna livskvalité.

Se ett klipp ur serien och hör skådespelaren om att balansera livsglädje och mörker.

”Leva life” har premiär 5 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.