Shima Niavarani aktuell med ny show: ”Kräkts ner hela Dramaten”

Publicerad

Som 19-åring slog hon igenom med föreställningen ”Autodidakt i enmansakt” och har sedan dess programlett Melodifestivalen och gjort flera roller, både på film och på scen. Nu är Shima Niavarani aktuell med sin nya humorshow ”Shima is a punkrocker”.

Under helgen fick den musikaliska humorföreställningen, vars namn anspelar på ”Sheena is a punk rocker” av punkbandet Ramones, premiär. Enligt Niavarani själv har både arbetet inför och mottagandet varit storslaget.

– Jag har suttit själv på ett hotellrum i fyra månader och tagit fram det här så det är mitt blod, svett och tårar. Och när det var stående ovationer under showen blev jag överväldigad, säger hon.

– Jag är väldigt mör nu.

Kräkts på dramaten

Föreställningen är skriven, regisserad och komponerad av Niavarani själv som hoppas att publiken ska gråta och skratta till lika delar under de knappa två timmarna som utgör framträdandet. Arbetet har sträckt sig över ett decennium delvis på grund av scenskräck, som varit närvarande under stora delar av karriären.

– Jag har kräkts ner hela Dramaten om vi säger så.

Hon berättar att hon är livrädd varje gång hon ska kliva upp på scen men att det släpper så fort hon är i gång.

– Då är det som att ett djur tar över och då är man ett med salongen och att veta att just den här showen, det är mitt blod som sipprar ut och vi ska ha kul.

”Ville ge en röst åt något existentiellt”

Showen sägs även handla om vår samtid och Iran, som Niavarani tvingades lämna vid fyra års ålder med sin familj. Resan från hemlandet skildras i en animerad film som inleder ”Shima is a punk rocker”. Även dagens protester i Iran lyfts i inledningen.

Shima Niavarani säger att hon i showen ”ville ge röst åt något existentiellt”.

– Det är så många aspekter av hela samhället som har plats i föreställningen för det handlar om de som sitter i salongen. Det handlar om hur världen är i protest, hur klyftor har ökat och om missnöjdhet. Och jag ville lägga korten på bordet och vara ganska filterlös.

Se en bit av showen och hör Shima Niavarani berätta om sin scenskräck i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.