Per Andersson, Henrik Bromander och Daniel Sandström minns Sven Lindqvist. Foto: SVT/TT

”Hans författarskap är ett av de största under 1900-talet”

Uppdaterad
Publicerad

Sven Lindqvist har gått ur tiden, 87 år gammal. Många minns honom som en av Sveriges viktigaste författare.

– Hans författarskap är ett av de största under 1900-talet, säger Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag.

Sven Lindqvist var kulturjournalist och litteraturvetare. Men mest känd var han som författare. Lindqvist har skrivit 35 böcker som har översatts till fler än 15 språk.

”Betytt mycket för fackboksgenren”

– Han har betytt väldigt mycket för fackboksgenren, att skriva moderna fackböcker med en skönlitterär spets: essäistiska, uppfinningsrika, självspeglande, säger Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag, till Kulturnyheterna.

– Det andra är hans roll som upptäcktsresande. Med sina böcker öppnade han världen för Sverige i en tid när globaliseringen var ett okänt begrepp. Även när det gäller synen på historien, att trycka på kolonialismens enorma påverkningar på vår planet – där har han gjort en enorm insats, säger Daniel Sandström.

Stringent och dramatisk

Kulturnyheternas litteraturkritiker Per Andersson minns Sven Lindqvist som den som stod längst fram och högst upp i den samhällsdebatterande litteraturen i Sverige.

– Under 60- och 70-talen stod han som mest i centrum för debatten, då hans tredje världen-orienterade vänster-internationalism också stod som mest i samklang med tidsandan. Men även så sent som 1992 fick han ett enormt genomslag med Utrota varenda jävel – en tunn, stringent och dramatisk liten bok som i strama tankelinjer borrar sig obevekligt ner i den europeiska rasismens rotsystem och historia. En bok som sköt ett svidande hål genom den då rådande Europa-euforin och som fortfarande lever och läses, säger Per Andersson.

Inspirationskälla till andra författare

En av de författare som har inspirerats av Lindqvists böcker är Henrik Bromander. Han berättar att Lindqvists bok Bänkpress var en viktig inspirationskälla till Bromanders egen bok Riv alla tempel.

– Bänkpress är en väldigt fin essä om träning, vilket gjorde den så intressant. På många sätt kändes den väldigt osvensk. Boken är väldigt intellektuell, dels att den hyllar det positiva med träning, men också att det kan slå över till något negativt, säger Henrik Bromander till Kulturnyheterna.

”Stora fina verk”

Som ung och politiskt sökande läste Henrik Bromander flera böcker av Lindqvist, som Nu dog du, Bombernas århundrade och Utrota varenda jävel. Böcker som formade en slags världsbild av 1900-talets kolonialism och kapitalism.

– Det var viktiga böcker för mig i 20-årsåldern. Sven har lämnat efter sig stora fina verk, han hade en öppen, nyfiken bild på historia och på sig själv. Han hade ett intressant sätt att gå in på det personliga men också våga vara skärskådande av sig själv, säger Henrik Bromander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.