Foto: Mattias Alm/Sveriges Radio

Här är årets vinterpratare 2014

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades vilka åtta lyssnarfavoriter som blir årets vintervärdar.

Vinter i P1 är som Sommar i P1, fast på vintern. Sen några år tillbaka är det lyssnarna som bestämmer vilka det blir som får tala fritt ur hjärtat under en och en halv timme i etern under julhelgen.

I år har radiopubliken röstat fram journalisten Mustafa Can, pastorn och författaren Tomas Sjödin, artisten Nanne Grönvall, akademiledamoten och litteraturforskaren Sara Danius, fotografen Mattias Klum, överläkaren Agnes Wold, Klunganmedlemmen Olof Wretling och konstnären Lars Lerin.

Augustprisad konstnär

Den sistnämnda tilldelades nyligen Augustpriset i fackboksklassen för sin bok ”Naturlära”. I den samsas hans omtyckta akvarellmålningar med texter – Lerin är också författare – om naturmotiven som återkommer i hans verk.

– Men det blir ingenting om boken i vinterpratet, det har varit så mycket om den nu, säger Lars Lerin till Kulturnyheterna.

Biten i läppen

Hans program, som sänds på nyårsdagen, ska istället handla bland annat om sin farmors döda bostonterrier.

– Den var så jobbig och sliskig, den bet mig i läppen en gång. Men det blir mycket hit och dit i programmet, jag kommer också prata lite om könstillhörighet och skilsmässor, säger han.

Akademiledamoten och litteraturforskaren Sara Danius sommarpratade 2013 och berättade då bland annat om att hon inte tänkt svara i telefonen när Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund ringde för att erbjuda henne stol nummer 7.

Kamratligt i Svenska Akademien

Danius kom i höstas ut med essäsamlingen ”Husmoderns död och andra texter”. Hon säger till Kulturnyheterna att hon kommer berätta om det första året med Akademien.

– Det har varit ett roligt och spännande år. Det som överraskade mig mest var den vänliga stämningen. Bilden av Akademien är ju att det är stramt och högtidligt, med det är snarare väldigt kamratligt och avslappnat.

Kokkonstens filosofi

– Jag kommer också prata om min pågående cancerbehandling, som går bra, säger Sara Danius, och om udda böcker om kokkonst.

Hon drar fram en bok med titeln ”Geist der Kochkunst” av Carl Friedrich von Rumohr (1785–1843) som kom ut 1822.

– Den handlar om förbindelsen mellan nationalkaraktär och matkultur, ett försök att skriva kokkonstens filosofi, säger Sara Danius.

 Hon är vintervärd den 28 december.

”Ett julevangelium, typ”

Journalisten Mustafa Can har sommarpratat tre gånger tidigare, senast i somras. Hans program tar avstamp i konfliktområdet längs den syriska gränsen.

– Jag reser dit nu på lördag i nio dagar så jag kommer vara på plats. Det är en plats som alla känner till nu, men mitt program kommer inte handla om flyktingsituationen i dag utan mer vara en berättelse från gamla bibliska trakter om flykt och uppbrott ur ett existentiellt perspektiv. Ett julevangelium, typ, säger han.

Mustafa Can är först ut som vinterpratare på juldagen.

Efter honom följer pastorn och författaren Tomas Sjödin som var sommarvärd senast 2006 och vinterpratadade förra året.

Mormor langade sprit

Den folkkära artisten Nanne Grönvall inledde sitt sommarprat 2011 med meningen ”Mormor försörjde oss genom att langa sprit“. Nu vill lyssnarna höra mer, och det får de göra den 27 december.

Den 29 december är fotografen och filmaren Mattias Klum, som fotat bland annat för National Geographic, vintervärd. Han följs av överläkaren Agnes Wold som i sitt sommarprat i somras slåg hål på ett antal hälsomyter.

Sista dagen på året är skådespelaren och klunganmedlemmen Olof Wretlings. Han har tidigare vinterpratat 2011 och 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.