Svenska Akademiens avhoppade ledamot Sara Danius, tidigare Motörhead-trummisen Mikkey Dee, och journalisten Hanna Hellqvist är några av årets vinterpratare i P1. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sara Danius och Hanna Hellqvist vinterpratar när Vinter i P1 jubilerar

Publicerad

Svenska Akademiens avhoppade ledamot Sara Danius, tidigare Motörhead-trummisen Mikkey Dee och den omstridde psykiatrikern David Eberhard. Det är några av namnen i årets upplaga av Vinter i P1, som firar 10-årsjubileum 2018.

Först ut av årets åtta vinterpratare är Svenska Akademi-ledamoten Sara Danius, som skapade stor uppmärksamhet med sitt sommarprat om turerna i den krisande institutionen tidigare i år. Danius, som lämnade posten som ständig sekreterare men har behållit en passiv roll inom Akademien, återvänder till etern på juldagen.

Danius kommer att fortsätta på temat från i somras, men är kryptiskt vad gäller detaljerna:

– Jag tänkte fortsätta på tema knytblus och sen slänga in något om nobelfestklänningar och något mycket högt också, säger Sara Danius om sitt kommande vinterprat.

Favoriter i repris

Hennes program i somras var ett av de mest lyssnade någonsin. Själv säger Danius att hon känner sig både förvånad och överväldigad över gensvaret från lyssnarna.

– Jag hade nog inte väntat mig en sådan stark respons. Att så väldigt många människor hade lyssnat och att de hade blivit starkt berörda, det gladde mig, säger Sara Danius under presskonferensen på Sveriges Radio i Stockholm.

Överhuvudtaget präglas 10-årsjubilerande Vinter i P1 av återseenden från den gångna sommaren: Psykiatrikern David Eberhard, Motörhead-trummisen Mikkey Dee och den mentala tränaren Olof Röhlander återvänder alla tre för en ny timme av radiosamtal med personlig prägel.

– Jag tänkte prata om både kulturen kring vad som skiljer män och kvinnor, men också just det biologiska och hur vi förhållar oss till om vi tänker oss att det ska vara jämställt utifrån utfall, säger David Eberhard och fortsätter:

– Sen tänker jag prata lite om mig själv och hur jämställd jag är – och vad min fru tycker om det.

Katarina Wennstam kommer även hon tillbaka, denna gång för att prata mer sexuella trakasserier, övergrepp och #metoo. Hennes feministiska stridsrop i somras var ett av årets mest omtalade program, under parollen ”en kvinna som vill ligger inte still”.

Hellqvist med undergången i fokus

Utöver sommarens återvändande värdar blir det också flera favoriter i repris: Journalisten Hanna Hellqvist återvänder till formatet, efter att ha medverkat i Sommar i P1 2009 och Vinter i P1 2012. Denna gång blir temat vad man gör i väntan på apokalypsen.

– Jag har sådan fruktansvärt klimatångest och nu kommer alla tycka att det här blir skittråkigt att lyssna på, men den här klimatångesten har fått sådana konstiga konsekvenser för mitt liv där jag måste börja tänka på hur ska jag leva, säger Hanna Hellqvist och fortsätter:

– Så jag har börjat fundera på vad sådana beslut skulle kunna vara, och jag har några idéer som inte är så deprimerade, fortsätter hon. 

Lyssnarnas sommarvärd Tommy Ivarsson är även han tillbaka, denna gång för tredje gången i ordningen, och kommer att prata om hur man tar sig vidare efter en svår kris.

Sist men inte minst gästas SR:s långkörare för sjätte gången i ordningen av pastor Tomas Sjödin, som denna gång pratar om tystnad i radio.

Vinter i P1 – hela listan

Visa

25/12: Sara Danius – professor i litteraturvetenskap, författare 
26/12: Tomas Sjödin – författare, pastor, föreläsare
27/12: David Eberhard – psykiatriker, författare
28/12: Mikkey Dee – trummis
29/12: Tommy Ivarsson – entreprenör
30/12: Hanna Hellquist – journalist, programledare, författare
31/12: Olof Röhlander – mental tränare, författare, föredragshållare
1/1: Katarina Wennstam – författare, journalist

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer