Journalisten och författaren Katarina Wennstam sommarpratar i Sveriges radio P1. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Wennstam: ”Finns en osmaklig fixering kring mördade kvinnokroppar”

Uppdaterad
Publicerad

På det sätt som media och allmänheten vältrar sig i snaskiga detaljer om hur kvinnor har mördats är osmakligt och fråntar offrets rätt till integritet, anser samhällsdebattören och journalisten Katarina Wennstam. Åsikten framför hon i sitt sommarprat i P1.

– Bara för att det finns bilder och gräsliga detaljer är det inte givet att de ska publiceras, säger hon.

Författaren och journalisten Katarina Wennstam ägnar hela sitt sommarprat åt att diskutera synen på kvinnor som utsätts för övergrepp av män. Wennstam som bland annat arbetat som kriminalreporter berättar att det är något som skaver i henne när kvinnor faller offer för mäns våld, som inte enbart är kopplat till förövaren.

”Fascination för detaljer”

Framförallt är hon kritisk till dagens medierapportering om rättsfall där kvinnor blivit mördade. Hon anser att den ofta tenderar att fastna i bestialisk fakta om hur mordet gått till, i stället för att tala om människan som berövats livet.

– Det handlar om fascinationen för detaljer. Om allt makabert som blir var mans egendom att ta del av efter att en kvinna dödats. Det handlar om fokus på hennes döda kropp mer än hennes person, säger Katarina Wennstam i Sommar i P1.

”Verkliga mord är inte fiktion”

Hon menar att journalister rapporterar om verkliga mordfall i dag, som om det vore ett avsnitt ur en fiktiv deckarserie på tv och tar upp mordet på Kim Wall som ett exempel.

– Kim Wall var en journalist ute på uppdrag. Men efter sin död blev hon i delar av världspressen reducerad till en samling kroppsdelar i någon bisarr sexual sadistisk saga, säger Wennstam.

Det finns en skillnad i intresset för detaljer när kvinnor mördas jämfört med män anser Katarina Wennstam. Hon lyfter även fram hur bilder på kvinnor som mordoffer från polisutredningar och obduktioner sprids och delas flitigt till mordintresserade privatpersoner via internetforum.

”Säger något osmakligt”

Omvänt är intresset sällan lika stort att ta del av integritetskränkande fakta när en man skjutits till döds i en gänguppgörelse, menar Wennstam.

– Den här fixeringen kring mördade kvinnokroppen säger något väldigt viktigt och osmakligt om vårt samhälle i dag, säger Wennstam. 

Katarina Wennstam har tidigare varit kriminalreporter på SVT och har skrivit flera reportageböcker om övergrepp mot kvinnor.

Hennes sommarprat sänds i Sveriges radio P1 den 6 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.