Kerstin Ekman, Liv Strömquist och Jonas Gardell släpper nytt till hösten. Foto: TT

Här är boksläppen att se fram emot till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Hösten är litteraturens säsong. Inte bara på grund av stora bokmässor och priser. Nya titlar står som spön i backen. Kulturnyheternas reporter Johan Schéele listar några av höstens böcker.

Tre släpp i närtid:

10 år har gått sedan svensk litteraturs grand old lady, Kerstin Ekman, släppte sin senaste roman. I slutet av augusti kommer boken Löpa Varg, om Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare som berättar om jakten, skogen och minnena.

I början av september kommer Liv Strömquists nya serieroman om vår besatthet av det yttre: Inne i spegelsalen. Den börjar med Kylie Jenners Instagram och utgör sedan en idehistorisk exposé i serieform kring kvinnlig skönhet.

Efter Jonas Gardells succé med Torka aldrig tårar-trilogin, fortsätter författaren att i romanform berätta om gayrörelsens för många okända, svenska historia. Ett lyckligare år kommer i början av september.

Snackisar att hålla koll på:

Skandalerna kring Svenska akademien fortsätter att skapa svallvågor i den svenska bokutgivningen även i höst.   
Författaren Elise Karlsson, som var en av de kvinnor som gick ut i Dagens Nyheter och vittnade om Kulturprofilen, har skrivit en roman som utspelar sig på en underjordisk teater. Likheter med den så kallade klubben finns, för den som vill läsa in dem. Smuts heter romanen och ges ut i början av september.

Samtidigt ger akademiledamoten Horace Engdahlut boken Op. 101. Den kommer i november och handlar om hur en författare reflekterar över “en tidsanda som berövade honom hans mildhet”.

Trilogier som avslutas:

Fredrik Backmans bokserie om Björnstad och hockeylaget som den lilla ortens kollektiva intresse kretsar kring avslutas i höst då boken Vinnarna kommer ut. Böckerna har legat New York Times bästsäljarlista och blivit serie på HBO.  

Niklas Natt och Dags Bellman Noir-trilogi går i mål. Efter 1793 och 94, kommer nu inte helt oväntat 1795. 

Zlatan ger ut bok:

Tio år efter självbiografin Jag är Zlatan kommer en ny bok. ”Det finns ögonblick i livet och idrotten jag aldrig avslöjat förut”, har fotbollsstjärnan sagt till La Gazzetta dello Sport. Vad det är återstår att se.

Det var författaren David Lagercrantz som skrev Zlatans första bok. Sedan dess har han skrivit de tre sista delarna i bokserien om Millenium. I höst ger Lagercrantz ut första delen av en egen deckarserie med namnet Obscuras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer