Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du teaterkritiker Oskar Anesten lista de bästa scenföreställningarna under året som gått. Foto: Christopher Backholm/Patrick Degerman/Markus Gårder

De bästa scenföreställningarna 2023

Publicerad

Året lider mot sitt slut och det är dags att sammanfatta teateråret som gått. Hör Kulturnyheternas teaterkritiker Oskar Anesten lista årets höjdpunkter.

Dansen – av Ivan Vyrypaev

Regi av Olof Hanson

Teater Galeasen

Dansen utspelar sig i ett väntrum på ett sjukhus. Men frågorna hopar sig. Vem är den egentliga sjuka? Vem älskar vem? All kärlekstörst och dödsångest som hör ett förvirrat liv till fogas samman och vägleds av den stämningshöjande pianisten Sole Gipp Ossler.

Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina – av Tone Schunnesson

Regi Ragna Wei

Orionteatern/Riksteatern

Författaren Tone Schunnesson har bearbetat Leo Tolstojs mäktiga roman till ett passionsdrypande drama, där inte minst skådespelaren Emma Broomé som den känslostormande Anna Karenina bär detta sceniskt maffiga verk. Riksteatern har turnerat i landet i höst, har vi tur dyker den upp igen.

Jernbanan – av Dag Thelander efter Sara Lidmans romansvit

Regi  Bobo Lundén

Västerbottensteatern

Lidmans epos handlar om skogsindustrins framfart och järnvägens sträckning. Här rattar regissören Bobo Lundén ett välkomponerat drama frammejslat ur ett vitt förgrenat epos, med musik av och med en ständigt ackompanjerande Per Wickström. Det liknar ett folklustspel men förblir balanserat och finstämt.

Västerbottensteatern placerar sig mitt i ett växtvärkande Skellefteå, angelägen scenkonst för ortsbor och tillresta, trots ännu obefintliga tågförbindelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.