Här är det dolda budskapet i hennes dans i Melodifestivalen

Publicerad

Julia Alfrida ställer upp i Melodifestivalen med en budskapstung text. Men det är inte bara med texten hon levererar sitt budskap – även i dansen göms ord som hon tecknar på amerikanskt teckenspråk.

– Det ska vara ett inkluderande budskap, säger hon till SVT Nyheter.

Julia Alfrida tog sig till Melodifestivalen genom P4 Nästa. Och väl på plats ställer hon upp med en låt som hon både har varit med och skrivit och koreograferat.

Och för Julia Alfrida är det budskapet som är det viktigaste här. Hon säger att hon ville ha låt som kan inspirera en ung person som sitter framför tv:n med vetskapen om att den ska tillbaka till skolan på måndag.

– Låten handlar om mig själv som person och kan förhoppningsvis inspirera andra till att hitta sitt egenvärde och känna sig glada över vilka de är, säger hon.

Brokig uppväxt

Hon beskriver sin egen uppväxt som brokig. Hon fick anorexia redan i mellanstadieåldern och hade en långtgående identitetskris. För tre år sedan kom hon ut som lesbisk och känner att mycket har blivit lättare sedan hon vågade vara sig själv fullt ut.

Men budskapet ligger inte bara i texten. Med på scenen har hon vad hon själv kallar en kärleksarmé av videoklipp på släkt, vänner och bekanta. Där finns bland annat hennes morfar, hennes systerdotter och hennes gamla musiklärare. De sjunger med och rör sig i takt till musiken. Med valet av människor vill hon ytterligare lyfta fram buskapet av mångfald.

Budskapet i dansen

Den som söker budskap kan dessutom titta närmare på dansen. För även i dansrörelserna gömmer sig någonting. Med händerna tecknar hon ord på amerikanskt teckenspråk. Vissa tecken har hon fått justera något för att det ska gå att göra samtidigt som hon håller i en mikrofon. Men den som tittar noga ser att hon tecknar orden värdighet, rikedom och kärlek.

– Låten handlar om inre rikedom och självvärde och mångfald. Så den handlar inte om att vara rik på pengar eller materiella saker. Utan om att vara nöjd med sig själv och omge sig med vänner och familj. Jag är väldigt stolt över låten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.