Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av Apples nya emojis skapar reaktioner på sociala medier. Foto: TT/SVT

Här är nya emojin som väcker reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Discokula, händer som skakar hand i olika hudfärger och ett troll – det är tre av 123 nya emojis som Apple har släppt i den senaste uppdateringen. Men en av bilderna har startat diskussioner på sociala medier.

Könsneutrala emojis som visar gravida personer är en del av det nya utbudet. Bland dem finns även en gravid man – något som väckt många frågetecken i kommentarsfält på bland annat Tiktok.

”Hur kan en man vara gravid?” skriver en användare.

Kalle Röcklinger är sakkunnig i sexualupplysning på RFSU.

– Vi är jätteglada över att den finns nu. Emojis är en form av språk och det behöver avspegla verkligheten i all dess komplexitet. Då behöver vi många sätt att uttrycka graviditet på samtidigt som fler människor behöver finna emojis som kan spegla deras kroppar och deras verklighet. De kan visa på den bredd som finns och även hjälpa folk att vara mer specifika när de vill beskriva någonting, säger Röcklinger till SVT Nyheter.

”Inget konstigt”

Faktumet att en gravid man finns med bland Apples nya emojis, har som sagt mötts med blandade reaktioner. Någonting som Röcklinger inte är förvånad över.

– Jag tänker att det är de som inte förstår som bryr sig om att kommentera, vilket gör att kommentarer inte alltid avspeglar allmänhetens tankar helt fullt ut. Men sedan kanske det känns ovant, eller att man inte hunnit fundera igenom att det inte bara är den som identifierar sig som kvinna som kan vara gravid. Det som känns nytt och ovant kan folk ofta reagera med förvåning eller förundrar kring och det är inget konstigt.

Apple själva har gått ut och kommenterat den manliga gravida emojin. Där skriver företaget att den kan användas som representation av transmän eller ickebinära personer.

Se den omdiskuterade emojin i klippet ovan.

Här är Apples samtliga nya emojis. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer