Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emojin har haft en spännande resa – men hur började det hela? Här är några av milstolparna, från 60-talet till idag. Foto: TT/Wikimedia commons

Fem milstolpar i emojins historia

Publicerad

Den 17 juli är det Världsemojidagen. Ja, det finns en dag helt tillägnad åt emojier. Men hur kom emojin att bli en så stor del av vårt sätt att kommunicera med varandra?

– Emojin kan addera en intention, ett extra element eller mening, säger Beata Jungselius, doktor i tillämpad informationsteknologi.

Man kan säga att historien om emojin börjar år 1635 när den slovakiska notarien Ján Ladislaides signerar ett dokument med en smiley bredvid sitt namn. Det här är den tidigast kända smileyn, en figur med två ögon och en glad mun, skriven i text. Symbolen har också hittats i Turkiet så tidigt som år 1700 före vår tideräkning. Där hittade italienska arkeologer figuren på en kruka.

Men den moderna smileyn, som vi känner till den, härstammar från en reklamkampanj på 60-talet. Sedan dess har smileyn utvecklats till en emoji som standardiserats och till och med blivit utsedd till årets ord. Nu är emojin en naturlig del av vår interaktion, som vi kommer lära oss mer om ju mer vi använder, menar Beata Jungselius.

– På grund av att det går snabbt, att vi slipar av de extra orden som kan förtydliga ett budskap, riskerar det att bli fler missförstånd. Så jag tror att vi kommer fortsätta använda dem, och vi kommer forsätta förhandla kring betydelsen av dem, säger hon.

Se fem milstolpar i emojins historia i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.