Guldkornen på Youtubefestivalen We are one. Foto: AP/EPA/TT

Här är guldkornen på filmfestivalen We are one

Uppdaterad
Publicerad

Det har talats om den ett tag nu, filmvärldens senkomna variant på musikens We are the world. Men nu är det dags att se vad We are one-festivalen går för. Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin guidar i utbudet.

Ett hundratal filmer, gamla och purfärska, serveras mellan den 29 maj och 7 juni och den som vill kan donera pengar till organisationer som jobbar för att begränsa skadan av coronaviruset.

We are one-festivalen har inga röda mattor och erbjuder dessutom filmerna gratis, vilket sannolikt är en anledning till att de stora amerikanska titlarna lyser med sin frånvaro. Ja, inte bara dem, här är överhuvudtaget ont om kända filmnamn, så med tanke på vilka välrenommerade branschgiganter (Cannes, Venedig, Tribeca…) som finns bland arrangörerna kan man lugnt säga att utbudet är lite väl tamt.

Men okej, man ska ju inte skåda given festival i mun. Vi får en smal men sant global festival med ett rejält diversifierat utbud av lång- och kortfilmer, tv-serier, 360 VR-upplevelser och inte minst en chans att se filmsnack mellan stora branschdjur (dock tidigare inspelade) – vilket ju nästan kan ses som en digital, röd matta…

Här är några potentiella sevärdheter:

Alteration

Det enda svenska inslaget (som undertecknad hittat) i det digra utbudet är Bill Skarsgård som spelar huvudrollen i en kortfilm (i 360 VR) om en man som ställer upp som frivillig i ett drömexperiment som går snett.

On Transmission: Claire Denis in Conversation with Olivier Assayas

Ett samtal mellan två av den franska fiktionens främsta filmmakare kan inte bli annat än högintressant.

Losing Alice

Omtalad israelisk thrillerserie om en desillusionerad kvinnlig regissör. Hon blir besatt av en yngre kvinna som drar in henne i en Faust-artad virvelvind av åldersnoja, avundsjuka och erotiska utsvävningar. Enligt säljtexten alltså, men det låter som den kan vara värd en titt.

Amreeka

Cherien Dabris prisade film från 2009 om en palestinsk kvinna och hennes tonårige son som flyttar till USA där deras drömmar om framtiden frontalkrockar med en rasistisk verklighet. Dabris har också producerat serier som Ramy och The L word.

Tribeca talks: Francis Ford Coppola and Steven Soderbergh

Samtal från Tribecafestivalen 2019 där regissören Soderbergh pratar med mannen bakom en av historiens främsta filmer, Apocalypse Now, och om varför han 40 år senare ville göra en final cut-version av densamma. Nördigt och brett på samma gång.

Crazy World

En utlovat helknäpp kung fu-action från Uganda om ett maffiagäng som kidnappar barn eftersom de tror att deras blod kan ge magiska krafter. Sådant ser man bara på festival.

Festivalen inleds fredagen den 29 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.