Dansfenomenet Harlem shake, som spridits över världen via sociala medier, har få likheter med den riktiga förlagan. Dansaren Archie Burnett tycker att den är parodisk. Foto: Anders Grudd

Harlem shake-fenomenet upprör i Harlem

Uppdaterad
Publicerad

Dansen the Harlem shake har få likheter med förlagan som utvecklades i New York i början av 1980-talet. Många boende i Harlem ogillar kapningen.

Miljoner människor världen över har sett dansfenomenet the Harlem shake som den senaste tiden spridits via sociala medier. Dagligen läggs nya klipp, som visar grupper som utför sin tolkning av den lustiga dansen till tonerna av låten med samma namn, upp på videodelningssajter. Bland dem finns TV4 och Sveriges Radios redaktioner och Södertäljepolisen.

Tre decennier gammal

Men dansen har få likheter med sin riktiga förlaga, som utvecklades av den afroamerikanska befolkningen i New York-stadsdelen Harlem för 30 år sedan. Och många Harlembor är upprörda över att dansen har tagits över, gjorts om till oigenkännlighet och förlöjligats.

– De är inte nöjda. Många tycker att det är respektlöst att stjäla namnet, säger Voguedansaren Archie Burnett till Kulturnyheterna, och fortsätter.

– Det görs som en parodi. Men det finns ingenting i parodin alls liknar the Harlem Shake, säger han och visar hur dansen egentligen ser ut.

Reporter i inslaget/klippning: Sindra Grahn

Foto: Anders Grudd

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.