Foto: EPA/TT

Harvey Weinstein skyldig till våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare filmmogulen Harvey Weinstein är skyldig till våldtäkt mot en kvinna 2013 samt sexuella övergrepp på en annan kvinna. Det meddelade juryn i en domstol i New York efter att ha överlagt i fem dagar. Weinstein riskerar upp till 29 år i fängelse.

Den tidigare filmproducenten Harvey Weinstein döms för sexuellt övergrepp och våldtäkt i en domstol i New York. Han har hela tiden hävdat sin oskuld och att de sexuella kontakterna skett med samtycke. Han frias från de grövsta åtalspunkterna som kunde ha resulterat i en livstidsdom.

Den ifrågavarande rättegången inleddes den 6 januari. Under två veckor valdes juryn ut och sedan har vittnesförhör pågått i en månad. Totalt vittnade sex olika kvinnor under rättegången. Harvey Weinstein valde att inte vittna.

Juryn bestod av sju män och fem kvinnor.

Startskottet för #metoo

I ett reportage i New York times 2017 anklagades Harvey Weinstein av flera kvinnor för sexuella trakasserier. Reportaget blev startskottet för hela metoo-rörelsen. Sedan dess har han anklagats för sexuella övergrepp på över 80 kvinnor.

Efter reportaget i New York times trädde flera kvinnor fram med anklagelser om trakasserier och övergrepp som ska ha pågått under flera årtionden, bland annat skådespelarna Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette.

Arquette kommenterade domen på Twitter:

”Tacksamhet till de modiga kvinnor som har vittnat och till juryn som genomskådat försvarets smutsiga taktik.”

Åklagaren berömde vittnena

Under rättegången har åklagarna framställt Harvey Weinstein som en notorisk sexualförbrytare som har manipulerat kvinnor att följa med honom till hotellrum eller privata bostäder där han sedan förgripit sig våldsamt på dem.

Efter att domen slagits fast sattes Weinstein omedelbart i handbojor och häktades. Åklagaren Cy Vance berömde kvinnorna som vittnade mot Weinstein och menade att de ”tog straffrättssystemet in i 2000-talet genom att förklara att våldtäkt är våldtäkt oavsett vad”.

Harvey Weinstein riskerar 29 års fängelse och straffpåföljden meddelas den 11 mars. Weinsteins försvarare meddelade kort efter domen att den kommer att överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.