Konstnären Carrie Mae Weems tilldelas årets Hasselbladspris

Uppdaterad
Publicerad

Årets mottagare av det internationella och prestigefyllda fotopriset Hasselbladpriset blir den amerikanska konstnären och fotografen Carrie Mae Weems.

– Jag blev helt chockad, det föll mig aldrig in att jag en dag skulle tilldelas Hasselbladspriset, säger hon till Kulturnyheterna.

Carrie Mae Weems är född i Oregon och lever och verkar i Syracuse, Staten New York. Sin första kamera använde hon till en början mer som ett politiskt än ett kreativt verktyg.

När Kulturnyheterna når henne via länk berättar hon att hon blev helt överrumplad men också “gränslöst hedrad” över beskedet.

Ett av världens största fotopriser

Carrie Mae Weems konstnärliga bana tog sin början genom en stark vilja att berätta om sin släkt och familjs ursprung och villkor i USA. Social diskriminering och smärtsamma minnen från flera generationer.

Hasselbladpriset är ett av världens största fotopriser, både när det gäller prispengar och prestige. Sedan drygt trettio år tillbaka har det delats ut till fotografer världens över för “framstående fotografisk gärning”.

I höst öppnar en stor utställning med Carrie Mae Weems på Hasselblad Center i Göteborg. Prissumman är på 2 miljoner kronor.

Se intervjun med Carrie Mae Weems i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.