Ärkebiskopen säger nej till vitbok om häxprocesserna: ”Finns ingen mottagare”

Uppdaterad
Publicerad

Borde Svenska kyrkan be om ursäkt för det som hände under häxprocesserna på 1600-talet? Prästen Kerstin Wimmer i Lund anser att kvinnorna som brändes på bål ska få samma upprättelse som Svenska kyrkan nu gett till samerna, i form av en vitbok.

– En vitbok är inte aktuellt på samma sätt här, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Häxprocesserna är en mörk del av Sveriges och kyrkans historia. Under det som brukar kallas Det stora oväsendet, år 1668-1676, avrättades och brändes hundratals människor, främst kvinnor.

Minnet av vad som hände lever fortfarande kvar – den senaste tiden har flera böcker, bland annat Åsa Bergenheims Den liderliga häxan och Sisela Lindbloms historiska roman Brinn!, kommit ut. I Härnösand ska ett minnesmärke upprättas för att hedra offren, och i sommar sänder Sveriges radio P1 en serie där nu levande ättlingar till människorna i 1600-talets Ångermanland, där häxprocesserna var som värst, gräver i sin mörka historia.

– Det lever i folks minnen. Svenska kyrkan förknippas med dessa kvinnor som bränts på bål. Kyrkan var ledande i den processen, skulle jag vilja säga, säger Kerstin Wimmer, präst i Svenska kyrkan i Lund.

Kräver vitbok och ursäkt

Kerstin Wimmer vill att Svenska kyrkan sammanställer en vitbok som dokumenterar det som hänt i de svenska häxprocesserna, liknande den som gjordes 2016, då Svenska kyrkan gjorde upp med en annan mörk del av sitt förflutna. I en vitbok redovisades de kränkningar och oförätter man gjort sig skyldig till i kyrkans historiska relation till samerna. Men enligt ärkebiskop Antje Jackelén, Svenska kyrkans ledare, är det en annan sak att upprätta en vitbok för häxprocesserna.

– Vitboksprojektet med samerna är del i en lång sannings- och försoningsprocess. Det finns inte en tydlig mottagargrupp i fallet med häxprocesserna, och en ursäkt har redan uttalats, säger hon.  

Antje Jackelén framhåller att kyrkan redan bett om ursäkt för häxprocesserna – vilket gjordes lokalt i Härnösand år 2005. Någon vitbok eller någon ursäkt från Svenska kyrkan centralt finns inte på kartan i nuläget. 

– En vitbok är inte aktuellt på samma sätt här, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.