Agneta Nyholm vill ta fram en källa som finns i marken under stora torget i Härnösand. Foto: SVT

Minnesmärke över häxprocesserna ska resas i Härnösand: ”Absolut inget häxmonument”

Uppdaterad
Publicerad

Härnösands kommun har avsatt 500 000 kronor till ett minnesmärke för att hedra de drygt 120 personer, framförallt kvinnor som avrättades under häxprocesserna på 1600-talet.

2 300 personer har redan lämnat in ett medborgarförslag till kommunen. En av dem är Agneta Nyholm. Hon berättar att hon kämpat för ett minnesmärke i tretton års tid.

– Ett vackert och värdigt kvinnominne till ära för de kvinnor som fick sätta livet till, säger Agneta Nyholm.

1674 var ett mycket mörkt år i Härnösands historia. Då avrättades många kvinnor och några barn. De anklagades för trolldom.

Kallkälla – inget alternativ

– Kallkällan vill vi gärna lyfta fram. Det tog vi upp i medborgarförslaget. Så det vi önskar det är ju att man skulle kunna dricka brunn här till minne av de här kvinnorna, säger Agneta Nyholm.

– Det vatten som finns under torget för redan idag med sig ganska stora problem för källarna och husen runt omkring bland annat för konsthallen. Samhällsförvaltningen har bedömt att det är omöjligt att genomföra på det sättet, berättar Johan Sundqvist (MP) majoritetsföreträdare i kommunstyrelsen.

Omröstning bland medborgarna

I stället så vill kommunstyrelsen få in förslag från olika konstnärer. Sedan blir det en omröstning online där invånarna får lägga sin röst på ett av de förslag som valts ut. Omröstningens resultat blir det som kommunstyrelsen kommer att låta ta fram som ett minnesmärke.

Ingen plats utsedd än

Vart minnesmärket ska placeras är ännu inte klart.

– Vi har inte avsatt någon bestämd plats i dagsläget utan det får vi ta när det börjar närma sig, säger Johan Sundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.