HBO Nordic ställer inte upp på en intervju med Kulturnyheterna, men uttalar sig i form av ett mejl till redaktionen. Foto: Gorm Kallestad/TT

HBO: Inget lagligt krav att brottsoffer ska godkänna medverkan

Uppdaterad
Publicerad

Två brottsoffer riktar hård kritik mot HBO:s nya dokumentär ”Knutby – i blind tro”. I tv-serien spelas integritetskränkande uppgifter, som 112-samtal och vittnesmål från rättegångar, upp från personer som inte vill medverka. I ett officiellt uttalande svarar tv-jätten nu på kritiken.

HBO har inte velat ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna, utan svarar på våra frågor i ett samlat, skriftligt uttalande:

”Warner Bros. ITVP Sweden och HBO Europe har från allra första början respekterat den känslighet som råder för dokumentärserien Knutby: I blind tro. Hela produktionsteamet behandlade personerna från den tidigare Knutbyförsamlingen med medkänsla och integritet under hela processen”.

Den bilden delas inte av ”Isak” och ”Klara”, som egentligen heter något annat. De är två av de personer som föll offer för våldet i Knutby, och i dokumentärserien publiceras deras 112-samtal och vittnesmål från rättegångar trots att de avböjt att medverka. Båda ser idag tv-serien som ett publicistiskt övergrepp – något de berättar om i Kulturnyheternas granskning av dokumentären.

Följer svensk lag

”Det finns inget lagligt krav för att få godkännande från “Isak” eller “Klara”, fortsätter HBO i sitt osignerade pressmeddelande.

HBO menar vidare att Klaras vittnesmål från rättegången är en offentlig uppgift, och att de inte publicerar hennes riktiga namn. Vad gäller Isak hävdar HBO att man har en ljudinspelning där Isak godkänner publiceringen av 112-samtalet. Företaget har inte låtit SVT ta del av denna.

Men här går versionerna av vad som hänt isär. Isak menar att HBO publicerar mycket mer av larmsamtalet än vad han godkänt, och dokumentärteamet själva medger att de publicerade hans namn, bild och bilder på hans skottskador utan att informera honom om detta. Mer om detta går att läsa i granskningen.

Går inte att anmäla

HBO Nordic är inte anslutna till det medieetiska systemet i Sverige, vilket innebär att privatpersoner som far illa av deras publiceringar inte kan anmäla dem till Granskningsnämnden, för att få frågan prövad.

SVT får inget svar på frågan hur HBO ser på att brottsoffer som känner sig uthängda inte kan anmäla dem. På frågan om varför de inte anslutit sig till det medieetiska systemet, svarar HBO att det inte finns några juridiska krav på att göra så.

”Vi anser inte att det är nödvändigt eller lämpligt att göra ytterligare förklaringar, eftersom vi är angelägna om att undvika ytterligare potentiellt lidande för de många människor som drabbats av tragedin som hände i Knutbyförsamlingen”, avslutar företaget sitt uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer