Tv-recension: HBO:s covid-tv En casa är tråkiga filmer om att ha tråkigt

Uppdaterad
Publicerad

Flertalet coronafilmsatsningar har utlysts – Josephine Bornebusch gör en långfilm om isolering och Svenska filminstitutet har en kortfilmssatsning om corona-livet. Men först ut med ett färdigt resultat är HBO med spanska En casa – fem pandemikortfilmer som inte ger mersmak.

Spanska tv-serier har genomgått en smärre internationell guldålder de senaste åren. Bankkuppserien La casa de papel är Netflix mest sedda icke-engelskspråkiga serie och även tonårsdramat Elitskolan har nått långt utanför landets gränser.

I våras var det tänkt att HBO skulle komma i kapp Netflix med sin första spanska originalserie Patria – baserad på en bestseller om två familjer som bor i Baskien under terrorgruppen ETA:s aktiva år.

serierecension

Sen blev det global pandemi och Spanien blev ett av de hårdast drabbade länderna. Patria sköts på framtiden och istället producerade HBO coronakortfilmer i raketfart. I april filmade fem olika regissörer varsin film i deras respektive hem.

En casa (hemma) sätter fingret på att ”igenkänning” är ett överskattat berättelseelement. Det råder ingen brist på igenkänning i någon av filmerna. Videosamtal med kompisarna, såsiga hemmakläder, överdriven handtvätt, förhöjd irritation, hopplöshet och balkongapplåder. Men det här vill man väl inte se? Det är som att någon har satt upp en kamera över ens hemmakontor och sen tvingar en att titta på det – ibland med ett tillagt element av övernaturlighet eller annan knorr som inte riktigt flyger.

En av filmerna i En casa sätter hemmatråket i en större kontext – i avsnitt fyra lyckas Carlos Marques-Marcet få med en liten historielektion i isolering, humor och tankar om kärlek och uppbrott som känns intressant – något som får tristessen att kännas allmängiltig och lite upphöjd. Marques-Marcet är också den ende som gjort något bildmässigt spännande med arkivbilder och extrema inzoomningar på diverse vardagsobjekt i lägenheten. (Se inledningen av avsnitt fyra i klippet ovan.)

Övriga fyra filmer känns lite ofärdiga, som ett studentprojekt som kastats ihop i sista minuten, vilket kanske inte är så konstigt eftersom alla filmerna är gjorda i april och är tänkta att fånga något som sker just nu.

Men jag är ändå besviken med tanke på vad det kunde ha blivit. Jag tänker på David F Sandberg och Lotta Lostens superkorta Youtubeskräckis Lights out som är inspelad helt och hållet i parets hem och som gav Sandberg en gedigen Hollywoodkarriär. Man hade kunnat berätta något mer än hur det är att befinna sig i en lägenhet hela dagen.

En casa finns på HBO Nordic.

En casa

Betyg: 2

Av: Leticia Dolera, Rodrigo Sorogoyen, Paula Ortiz, Elena Martín och Carlos Marqués-Marcet

Med: Leticia Dolera, Rodrigo Sorogoyen, Marta Nieto, Elena Martín m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

serierecension

Mer i ämnet