Helena Giertta: Ett chockartat dråpslag

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta är starkt kritisk till TV4-Gruppens beslut att lägga ned sina lokala nyhetsredaktioner.

På onsdagsmorgonen kom beskedet från TV4-Gruppen att mediebolaget kommer att lägga ned sina lokala nyhetsredaktioner. Totalt ska 140 tjänster bort.

– Det är ett chockartat dråpslag för lokaljournalistiken, konstaterar Helena Giertta, som är chefredaktör för tidningen Journalisten.

TV4 lägger ned lokalredaktioner

”Skamlöst”

Giertta menar att TV4 genom sitt beslut duckar för sitt publicistiska ansvar:

– Man halverar nyhetsbudgeten samtidigt som man gör drygt 800 miljoner i vinst. Jag tycker det är skamlöst.

TV4 försvarar sitt beslut med att mediebranschen befinner sig i en strukturomvandling. Bolaget menar samtidigt att det inte är ”hållbart” att lägga nära halva nyhetsbudgeten på lokal-tv. Det är pengar som istället borde gå till arbetet med de digitala plattformarna samt rikssändningarna på kvällen, anser TV4.

Det är dock en förklaring som Giertta inte ger mycket för.

– Jag kan inte se hur man kan argumentera på det viset. Man sviker sina tittare.

Förhandling pågår

TV4 och fackförbunden kommer nu diskutera bolagets planer för nyhetsredaktionerna. Sannolikt innebär inte de förhandlingarna någon större förändring av ledningens beslut, tror Helena Giertta.

– Jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga, men jag är inte otroligt optimistisk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV4 lägger ned lokalredaktioner

Mer i ämnet