Foto: TT bild

Nu har lokal-TV4 slocknat

Uppdaterad
Publicerad

Efter 22 år i rutan är det nu slut. Under freda TV4:s allra sista lokala sändningar.

– Varje dag när vi är ute och gör inslag vill många prata om det här och hur tråkigt det är att vi lägger ner, säger Magnus Liljesköld som är videoreporter i Västerås, till Tvärsnytt.

140 tjänster försvinner

Det var för mindre än två månader sen som TV4 meddelade att de lägger ner sina lokala sändningar. Totalt är det 13 redaktioner som läggs ner, ett beslut som innebär att cirka 140 tjänster försvinner.

I Västerås och Örebro kommer inte någon personal finnas kvar. Men TV4 behåller en viss lokal närvaro på tio orter i landet med uppdraget att jobba mot en nationell publik.

– Det känns konstigt att ta emot samtal från människor som vill lämna nyhetstips och berätta för dem att, nä det är ingen idé för vi är inte kvar nästa vecka, säger nyhetschefen i Malmö, Annika Anjou till Sydnytt.

”Väldigt sorligt och oroande”

Med kvart över sju-sändningen ikväll sätter TV4 punkt för de lokala sändningarna.

– Det är en kanal som försvinner när Hallänningarna vill belysa någonting viktigt, påtala fel och brister eller ifrågasätta makten och det är väldigt sorligt och oroande, säger Marie Sjöberg, nyhetschef på TV4 Halland, till Hallandsnytt.

Känslosam sista dag

På redaktionen i Jönköping var det känslosamt när medarbetarna på morgonen satt och såg den allra sista morgonsändningen tillsammans.

– Det var känslosamt och lite konstigt att se den sista sändningen, säger Gabriel Djärf som jobbat på kanalen till och från sedan 90-talet, men i Jönköping sedan 2001.

– Några fällde tårar och när programledaren sa hejdå och släckte ner studion, det var starkt, säger han till Smålandsnytt.

Oviss framtid

Kvar på redaktionen i Jönköping kommer det att finns två reportrar som ska göra inslag åt riksnyheterna. För de övriga fem medarbetarna väntar en oviss framtid.

Katarina Lindmark på TV4 i Luleå har varit med nästan sen starten för 20 år sen. Hon har mycket att minnas.

– En väldigt tragisk händelse var när vi träffade en mamma i Gällivare vars dotter precis dött av droger och som trots allt det jobbiga faktiskt ställde upp. Hon berättade för att fler skulle få upp ögonen för vad som händer där, säger hon till Nordnytt.

”Det är spännande”

För videojournalisterna på redaktionen i Falun innebär det att de, efter nästa vecka, är riksreportrar med ett stort område att bevaka. Det finns inga exakta gränser men närmaste riksreportrar kommer att finnas i Stockholm och Linköping.

– Det är en otroligt dubbel känsla, för det är ju jättetråkigt att vi blir av med våra lokala sändningar och att så många vänner och kollegor blir av med jobben, samtidigt blir vi ju kvar i en ny organisation och det är spännande att se vad det blir också, så det är blandade känslor, säger Charlotte Pettersson till SVT Gävledala.

TV4 har tidigare lagt ner nyhetskanalen TV4 News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

TV4 lägger ned lokalredaktioner

Mer i ämnet