Helsingfors vill få Guggenheim-museum

Uppdaterad
Publicerad

Helsingfors stad har begärt en utredning om ett Guggenheim-museum i den finska huvudstaden. Det rapporterar SVT:s finska systerbolag YLE.

Jussi Pajunen, stadsdirektör i Helsingfors, redogjorde för planerna på en presskonferens under tisdagen. Med på presskonferensen var också Salomon R. Guggenheim-stiftelsens generaldirektör Richard Armstrong.

Utredningen beräknas kosta 2 miljoner euro, eller knappt 20 miljoner kronor. Kostnaden för utredningen står Svenska kulturfonden och Finlands kulturfond för, enligt YLE.

Om utredningen ger grönt ljus för museet så ska planerna sedan godkännas av både Helsingfors lokala parlament och Guggenheim-stiftelsens styrelse.

Det finns idag fyra Guggenheim-museer i världen. Det ”ursprungliga” är beläget i New York, men museet finns också i spanska Bilbao, Venedig och i Berlin. Ett femte Guggenheim-museum är planerat i Abu Dhabi.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.