En demonstration i franska Lyon mot sexuella övergrepp och trakasserier 2017. Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Facebookgrupp trakasserade kvinnliga medieprofiler – i tio år

Publicerad

En hemlig herrklubb i Frankrike anklagas för att ha trakasserat kvinnliga författare, journalister och feminister via sociala medier under nästan ett årtionde. Nu har sex av klubbens medlemmar stängts av från sina jobb, i spåren av skandalen som nu kallas för franska mediers #metoo.

Den hemliga Facebookgruppen, kallad Ligue du LOL, startades 2009 och använde bland annat pornografiska så kallade memes för att håna och attackera kvinnliga journalister, författare och feminister. Ett meme är en bild eller ett filmklipp med någon sorts budskap som får stor spridning i sociala medier.

Över tid utvecklades trakasserierna till att innehålla både våldtäktsskämt och personangrepp, och flera av de utsatta kvinnorna vittnar nu om att ha mått extremt dåligt av de ofta anonyma kampanjerna, rapporterar BBC. Ligue du LOL har bland annat skapat flera anonyma Twitter-konton för att håna och trakassera profilerade kvinnliga journalister, samt gjort intervjuer med kvinnor under falska namn – som sedan lagts ut på nätet för att förlöjliga personerna ifråga.

Flera inblandade avstängda

Vetenskapsjournalisten Florence Porcel är en av de drabbade, och beskriver hur hon bröt ihop efter att en fejkad anställningsintervju med henne lades ut på nätet.

– När intervjun blev offentlig grät jag i tre dygn, jag skämdes så oerhört mycket, skriver hon på Twitter om händelsen.

Två journalister har stängts av från tidningen Libération, däribland gruppens skapare Vincent Glad. Tidningen, som är en av Frankrikes mest ansedda medier, har nu inlett en intern utredning för att avgöra vilka åtgärder som ska tas. Sammanlagt har sex manliga medieprofiler straffats med disciplinära åtgärder eller avskedats i spåren av skandalen. Händelsen har väckt starka reaktioner och kallas nu för franska mediers #metoo.

Bland de utpekade journalisterna återfinns också seniora medarbetare och redaktörer på Slate France, PR_firman Publicis och flera andra franska medier.

Beskriver händelserna som ”skämt”

”Idén bakom gruppen var inte att trakassera kvinnor. Bara att ha kul. Men vårt sätt att ha kul blev snabbt väldigt problematiskt och vi förstod inte det”, skriver Glad i ett inlägg på Twitter.

Den feministiska aktivisten Daria Marx är en av dem som drabbats av gruppen.

”Med varje tweet, med varje foto som delades, var jag rädd att de skulle förgöra mig”, skriver hon i ett blogginlägg.

Avslöjandet, som publicerades i franska Libération, har väckt ilska i Frankrike under torsdagen, och lett till ett fördömande från Frankrikes digitala handelsminister Mounir Mahjoubi, som beskriver männen i Ligue de LOL som ”förlorare”.

– Det här är en grupp män som blivit maktfullkomliga och sett det som sin rätt att göra andra människor till åtlöje. Deras hån har också haft verkliga konsekvenser för de drabbades liv, säger han till BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer