Jesper Rönndahl, komiker och programledare för programmet Svenska nyheter i SVT Foto: AP/SVT/TT

Uppgifter: Kinesiska nättroll bakom masskritiken på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Efter satirinslaget om Kina som förekom i Svenska nyheter har både Utrikesdepartementet, SVT och programledare Jesper Rönndahl fått ta emot ett stort antal arga kommentarer från kinesiska Facebookanvändare. Nu skriver kinesiska medier att en organiserad Facebookgrupp vid namn Di Ba ligger bakom kommentarerna.

SVT, Jesper Rönndahl samt Utrikesdepartementet har mött stor kritik på sociala medier de senaste veckorna efter satirinslaget om Kina i Svenska nyheter och Kinas ambassad står fortfarande fast vid att de inte godtar ursäkten som Jesper Rönndahl framförde i senaste programmet.

I en artikel från Aftonbladet går det nu att läsa att de flesta av kommentarerna på Facebook är från användare som organiserats av en kinesisk Facebookgrupp vid namn Di Ba. Det är tidningen Abacus News, en del av Hongkongbaserade South China morning post, som skriver att gruppen består av kinesiska nättroll.

Organiserad attack

På söndagen den 23 september postade gruppen Di Ba ett inlägg på Facebook där de starkt kritiserade svenska medier. Med orden ”Vi kallar alla rättfärdiga människor i landet... till ett stort korståg mot vår fiende” uppmanades användare att klockan 20.00 skicka hatkommentarer på SVT:s, Jesper Rönndahls och Utrikesdepartementets sidor.

Gruppen Di Ba håller mestadels till på ett kinesiskt nätforum vid namn Tieba, men de verkar även på Facebook. Abacus News uppger att gruppen har 44.000 medlemmar som också vid tidigare tillfällen har uppmanats att delta i koordinerade attacker mot specifika användare. Just i detta kommentarsdrev deltog enligt gruppen själv mellan 3.000 och 5.000 medlemmar.

Ökad aktivitet

Eftersom det krävs en specifik mjukvara för att använda Facebook i Kina, är det inte vem som helst som aktivt postar kommentarerna säger Jojje Olsson, journalist som många år rapporterat från Kina, till Aftonbladet.

– Då förstår man att det inte är ”vanliga kineser” som ligger bakom utan att folk har fått i uppgift att skriva det här, menar han.

Hanna Dowling, chef på SVT:s företagskommunikation säger till Kulturnyheterna att det märkts av en ökad aktivitet på Facebook den senaste tiden.

– Det har varit inlägg på liknande tema som har handlat om Svenska nyheter. Vi plockar bort de inlägg som bryter mot våra kommenteringsregler, och följer våra rutiner vad gäller säkerhet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer