Ansvarig utgivare för Svenska nyheter Thomas Hall. Foto: Janerik Henriksson/TT

SVT:s Thomas Hall: ”Avsikten med förra veckans inslag var anti-rasistisk”

Uppdaterad
Publicerad

Den fortsatt stormiga debatten kring Svenska nyheters satirinslag verkar inte bedarra än. I ett blogginlägg kommenterar nu programmets ansvarig utgivare, Thomas Hall, de reaktioner som följt det satiriska inslaget om kinesiska turister.
I blogginlägget skriver Hall att han vill framföra ”en uppriktig ursäkt till de enskilda individer som känner sig kränkta”.

Thomas Hall, som är programchef på SVT Nöje och ansvarig utgivare för Svenska Nyheter kommenterar nu inslaget i sin blogg, och menar att programmets avsikt var att belysa problematiken kring att rasism mot just kineser ofta tillåts passera utan vidare anmärkningar.

Programmet uppmärksammade incidenten då tre kinesiska turister avvisades från ett vandrarhem i Stockholm. Ett inslag sändes i form av en fejkad informationsfilm med uppsåt att undvika kulturkrockar. Kineser som ska besöka Sverige fick bland annat rådet att inte bajsa utanför historiska byggnader.

”Vår avsikt med förra veckans omdebatterade inslag var anti-rasistiskt. Udden var riktad mot en blind fläck i Sverige där rasistiska uttryck gentemot kineser av någon anledning ofta tillåts passera. Min uppfattning är att publiceringen var förenlig med de regler som vi har att följa på SVT. Jag är öppen för att det finns andra uppfattningar och att Granskningsnämnden kan göra en annan bedömning”, skriver Thomas Hall på sin blogg, och fortsätter:

”Däremot kan jag konstatera att vi i den sketch som avslutar inslaget om Kina var okänsliga för hur det kunde uppfattas och det var fel av oss att klippa loss det ur sitt sammanhang. Av den anledningen vill jag härmed framföra en uppriktig ursäkt till de enskilda individer som känner sig kränkta av vårt inslag”.

Kulturnyheterna söker Thomas Hall för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer