Det var ett inslag i satirprogrammet Svenska nyheter som retade upp den kinesiska ambassaden. Foto: TT

Kinas ambassad: ”Vi kommer aldrig acceptera en sådan ursäkt”

Publicerad

Påhittade undanflykter – det är vad kinesiska ambassaden tycker om SVT:s ursäkt efter Kina-satiren i programmet Svenska nyheter. Nu uppmanar de SVT att istället komma med en uppriktig ursäkt omedelbart.

Det var satirprogrammet Svenska nyheter som väckte ont blod på den kinesiska ambassaden i fredags. Programmet uppmärksammade incidenten då tre kinesiska turister avvisades från ett vandrarhem i Stockholm. Ett inslag sändes i form av en fejkad informationsfilm med uppsåt att undvika kulturkrockar. Kineser som ska besöka Sverige fick bland annat rådet att inte bajsa utanför historiska byggnader.

”Kan förstå att den gjort personer ledsna”

Programchefen för SVT Nöje, Thomas Hall, skrev under måndagen i ett uttalande till SVT Nyheter att det var ett misstag att lägga ut inslaget på YouKu, Kinas motsvarighet till Youtube. Enligt Thomas Hall gick helheten i budskapet förlorad och han ”kan förstå att den gjort enskilda personer ledsna vilket vi beklagar”.

”Vår avsikt med den del av programmet som rör sinofobi var att följa upp den officiella kinesiska reaktionen på hostelincidenten men samtidigt också lyfta fram det faktum att sinofobi fortfarande inte har samma känslighet som annan rasism i Sverige. Det är ett svenskt problem som vi ville belysa”, skriver Thomas Hall.

”Ett undvikande av själva poängen”

På tisdagsmorgonen hade kinesiska ambassaden lagt ut ett svar till SVT på sin sajt.

”Som vi har påpekat så har programmet förolämpat Kina och dess folk på ett ondsint sätt. Ändå har Thomas Hall medvetet duckat för det rasistiska språket och innehållet i programmet. Sådana uttalanden är ingenting annat än påhittade ursäkter och ett undvikande av själva poängen. Vi kommer aldrig att acceptera en sådan 'ursäkt'”, skriver ambassaden, och fortsätter:

”Inga rasister på våra gator är en hushålls-slogan i Sverige. Vi uppmanar SVT ännu en gång att inse sitt misstag och komma med en uppriktig ursäkt omedelbart”.

Under måndagskvällen nådde konflikten högsta diplomatiska nivå då kinesiska utrikesdepartementet skickade en formell protest till svenska UD, enligt Aftonbladet. Kulturnyheterna har varit i kontakt med UD som inte vill bekräfta att dess kinesiska motsvarighet har skickat någon protest.

Kulturnyheterna söker Thomas Hall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.