Anna Bergendahl, Dotter och Felix Sandman Foto: TT

Ingens stora favorit vinner årets Melodifestival

Uppdaterad
Publicerad

Dags att kora vinnaren av Melodifestivalen 2020. För att segra ska både tv-tittare och internationella kritiker göra tumme upp. Ett av bidragen går hem hos båda – men är kanske ingens egentliga favorit.

1. Victor Crone – Troubled waters

Foto: TT

Låtskrivare: Dino Medanhodzic, Benjamin Jennebo, Victor Crone

Den före detta hockeyspelaren och Estlands Eurovisionkille från 2019 har inte utvecklats mycket på ett år. Hur länge kan den montona Hey brother-EDM-countryn fortsätta att reproduceras? Förhoppningsvis hit men inte längre. Victor Crones byxkedja och vevande mot arenataket kvalar inte in på topp fem, men hamnar heller inte i botten.

Tippad placering: sjua.

2. Paul Rey – Talking in my sleep 

Foto: TT

Låtskrivare: Paul Rey, Lukas Hällgren, Alexander Standal Pavelich

En katolsk lädermunk med normcore-attityd. Låten växer visserligen (behövde nötas via Andra chansen), men känns väldigt blasé i jämförelse med de energiska och viljestarka vinnarkandidaterna. De internationella jurygrupperna uppskattar nog de sceniska effekterna och ljudproduktionen, men tittarna sviker.

Tippad placering: tia.

3. The Mamas – Move

Foto: TT

Låtskrivare: Melanie Wehbe, Patrik Jean, Herman Gardarfve

LouLou Lamotte, Ashley Haynes och Dinah Yonas Manna har tävlingens starkaste röster. Inget snack. A cappella-partiet är medryckande även för den motvillige. Trots att trion fick åka till Eurovision song contest förra året, kan det här bli den stora tittarfavoriten. The Mamas är oemotståndliga och skiner starkare utan John Lundvik. Numret är dock inte tillräckligt påkostat och låten inte originell nog för att blidka de internationella jurygrupperna.

Tippad placering: tvåa.

4. Mohombi – Winners

Foto: TT

Låtskrivare: Jimmy Jansson, Mohombi, Palle Hammarlund

När samma låtskrivare ges inflytande över halva startfältet, kommer mycket att kännas ljummet. Mohombi är ett exempel på det. Winners har helt enkelt ingenting extra. Inte ens ett stamp som i fallet med förra årets Hello. Den apolitiska kampnäven i luften (together we save the world) har sällan känts mer obetydlig.

Tippad placering: elva.

5. Hanna Ferm – Brave 

Foto: TT

Låtskrivare: David Kjellstrand, Jimmy Jansson, Laurell Barker

Hatarna liknar Brave vid ett Eurovision-bidrag från tidigt 2000-tal. Det är mycket sant. Estetiken, kostymen (inte minst de Frost-osande slängen med släpet), musiken – allt påminner om någonting vi redan har sett och glömt. Var det Kroatien? Eller Armenien? Men Hanna Ferm är en ambitiös artist med stark närvaro och det ser både tv-tittarna och jurygrupperna. Topp fem.

Tippad placering: fyra.

6. Mendez feat. Alvaro Estrella – Vamos amigos 

Foto: TT

Låtskrivare: Palle Hammarlund, Jimmy Jansson, Jakke Erixson, Leo Mendez

Mendez och Alvaro Estrellas seger över Drängarna i Andra chansen kändes värdig. Det här är en fest, Drängarna mest en förvirrad fylla. Men trots färg, salsa och röda servetter i händerna på publiken kan det bli svårt för Vamos amigos i finalen. Den är medryckande i stunden men intetsägande i snabbresprisen.

Tippad placering: tolva.

7. Dotter – Bulletproof

Låtskrivare: Dino Medanhodzic, Johanna Jansson (Dotter), Erik Dahlqvist

”Ni har en uppgift Sverige”. Så låter de inbitna Eurovisionfansen som mer eller mindre kräver Johanna Jansson till Rotterdam. Det är absolut ett av årets starkaste bidrag. Ljusprojektionerna på discobysten är ett genialt grepp. Sårbarheten växer för varje lyssning, men frågan är om tittarna är med på banan? Jurygrupperna är det definitivt, men de har bara halva makten. Den breda smaken är inte tillräckligt sofistikerad för Dotter.

Tippad placering: trea.

8. Robin Bengtsson –  Take a chance 

Foto: TT

Låtskrivare: Jimmy Jansson, Karl-Frederik Reichhardt, Marcus Winther-John

Av någon outgrundlig anledning valde Robin Bengtsson att återvända till Melodifestivalen efter vinsten 2017 – och med en betydligt svagare låt. Idén med blinkningen till Abba är god, men genomförandet alldeles för intetsägande. Efter i år kommer få att minnas Take a chance från Melodifestivalen 2020. Bengtssons goda renommé lär rädda honom från en bottenplacering.

Tippad placering: åtta.

9. Mariette – Shout it out 

Foto: TT

Låtskrivare: Thomas G:son, Cassandra Ströberg, Alex Shield, Mariette Hansson

Kära Mariette. Det är många som väntat på att det slutligen ska lossna. Att de höga (men dalande) placeringarna ska generera vinst. Men det händer inte i år heller. Meningen bakom Shout it out är möjligen starkare än vad som kommuniceras. Låten växer inte och förblir tunn i jämförelse med konkurrensen. Gitarren hjälper inte.

Tippad placering: nia.

10. Felix Sandman – Boys with emotions 

Foto: TT

Låtskrivare: Tony Ferrari, Parker James, Peter Thomas, Philip Bentley, Nicki Adamsson, Felix Sandman

Felix Sandman har egentligen tävlingens enda riktigt intressanta ljudproduktion. Det här är genomtänkt, såväl musikaliskt som estetiskt och innehållsmässigt. Tyvärr är Melodifestivalen inget sammanhang som applåderar progressiv populärmusik. Det är för svårt för massan att greppa detta, men omvägen via Andra chansen lönar sig.

Tippad placering: femma.

11. Anna Bergendahl – Kingdom come 

Foto: TT

Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Thomas G:son, Erik Bernholm, Anna Bergendahl

Egentligen en ganska ointressant hybrid av pop, mjuk rock och country. Anna Bergendahl gör det intressant genom ren professionalism och tydligt, artistiskt ID. Koreografin av Zain Odelstål och Dennis Bröchner gör dessutom numret till ett av årets snyggaste, helt utan skärmfetischism. Det här gillar tittarna och jurygrupperna. Det är en dubbelträff som lönar sig – trots att bidraget kanske inte är någons egentliga favorit.

Tippad placering: vinnare.

12. Anis Don Demina – Vem e som oss 

Foto: TT

Låtskrivare: Anderz Wrethov, Johanna Elkesdotter Wrethov, Anis Don Demina, Robin Svensk

En Youtuber som får arenarummet att koka när samtliga barn reser sig från sina stolar och hoppar upp och ned. Masspsykos är dessvärre ingen kvalitetsstämpel. Låten har studs men det lite finurliga i produktionen är kapat från Macklemores Can't hold us. Den låten kom 2013. Det här utvecklar ingenting. Men – glädje ska inte underskattas och Anis Don Demina har publiken med sig.

Tippad placering: sexa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2020

Mer i ämnet