Henrik Berggren Foto: pressbild

Henrik Berggren släpper nytt material

Uppdaterad
Publicerad

Det var nästan tio år sedan Broder Daniel upplöstes. Nu är sångaren Henrik Berggren tillbaka med nytt material. Samtidigt skriver han ett personligt brev om hur han brottats med depression och missbruk.

Den hyllade sångaren i indiepop-gruppen Broder Daniel känns bäst igen på guldstjärnorna som prydde kinderna under de uttrycksfulla ögonen. Han startade 1989 bandet Broder Daniel tillsammans Daniel Gilbert då de fortfarande gick på högstadiet på Göteborgs samskola.

Bandet kom att bli ett av Sveriges mest älskade. När de upplöstes 2008 efter att gitarristen Anders Göthberg tagit livet av sig, lämnade de efter sig ett tomrum hos många. Sångaren Henrik Berggren har sedan dess haft några solospelningar och flera gånger sagt att han skriver musik för en ny skiva.

Släpper ny låt

Idag kom nyheten att han släppt en ny låt på Spotify ”To my brother Johnny”. Samtidigt publicerar han ett personligt brev där sångaren berättar om hur han brottats med depression och missbruk.

”När jag var ungefär femton år gick botten ur mig. Jag drabbades plötsligt av en uppgivenhet inför mitt liv och framtid. Ett moln av grå meningslöshet sjönk ner över allt. En person av mer kliniskt sinnelag än jag skulle kalla detta depression, och den kom att vara ett halvt liv för mig. Den upprätthölls av ett drickande och knarkande, som dock inte hade skapat detta tillstånd”.

”Det känns konstigt att säga nu, men jag upplevde att tillvaron var en så livlös kvävande massa att det bästa man kunde göra var att supa ihjäl sig, om än med stil”, skriver han.

15 år av depression

Berggren berättar att han vid 30 års ålder vaknade upp ur depressionen. Han skriver att perioden, och hans egen livsinställning, i efterhand verkar obegriplig och som ett mysterium.

”Varför skulle en ung person med ett liv framför sig behöva bli så uppgiven? Hur kunde jag bli så självförstörande? Om jag var missnöjd över vilka möjligheter livet erbjöd mig, varför slogs jag inte mot det på ett konstruktivt sätt? Istället lät jag det gå ut över mig själv och lät mig själv bli ett offer för detta. Vilket oändligt onödigt vansinne! Jag kan inte ha haft speciellt stort förtroende för min egen kapacitet”, skriver han

Henrik Berggren berättar att tiden med Broder Daniel präglades av kaos.

”Visserligen hade jag bandet under hela denna tid, men under Broder Daniels hela existens hade bandet ingen egentlig framtid. Bandet var alltid på gränsen till upplösning, kaos var dess sammanhållande motto, och skönhet. Framtiden var en vägg som rusade mot en och som man skulle krascha in i förr eller senare. Och då var kanske livet slut”.

Gör musik av de mörka åren

Han skriver att han i den nya låten gör något positivt av de mörka åren.

”Att sjunga om det jag varit med om och att ur min plåga försöka skapa något så vackert som möjligt, det ger lidandet en mening. Alla bekymmer och all kamp har inte varit förgäves då. Istället kanske det kan omvandlas till något positivt, som också andra kan gagnas av”.

”Många tycker att jag är modig som vågar sjunga och berätta om mina problem. Det är jag inte. Jag har bara en större fruktan, fruktan för alltings intighet. Jag är inte rädd för att göra bort mig. Jag är rädd för att vara inget”.

Henrik Berggren skriver att den enda sanna lyckan är att ha mening i sitt liv, något han upplever att han har genom musiken.

”Är inte livet ofta bara ett ständigt pågående slitande för att få tillvaron att gå ihop? Så få har turen att kunna känna att de har något mer, men en av dem är jag. Åtminstone för en stund”.

”Efterlängtad återkomst”

– Henrik Berggrens efterlängtade återkomst är både vacker, värdig och långt bort från det uppror och oreda som kännetecknade hans legendariska band Broder Daniel. Samtidigt är det en både svart och smärtsam sång som är fylld med eftertanke och insikt, kommenterar Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen Henrik Berggrens återgång till musiken.

– Han behöver inte vara rädd för att bli halv eller inget som han skriver om i det bifogade brevet. En sång som denna gör Henrik Berggren lika angelägen nu som då det begav sig med Broder Daniel, fortsätter han.

Grundat i Henrik och bandets liv

I brevet ser Per Sinding-Larsen svar på de frågor som uppstod efter att bandet 2008 fattade beslutet att lägga ned.

–  Brevet berättar bättre också mer än någon annan historien om varför ett av svensk musiks viktigaste band blev som de blev. Kaoset som kännetecknade Broder Daniels musik och uppförande bottnade i Henriks och kanske även andra medlemmars eget liv. Det byggde inte på någon tonårig längtan efter fest. Just därför blev sångerna så laddade, otämjda och starka, säger han.

Läs hela Henrik Berggrens brev här

Fakta

Broder Daniel bildades år 1989 av Henrik Berggren och Daniel Gilbert då de fortfarande studerade på högstadiet på Göteborgs högre samskola.

Debutskivan ”Saturday night engine” släpptes 1995 och det stora genombrottet kom 1998 när regissören Lukas Moodysson tog med tre av bandets låtar i soundtracket till sin hyllade film ”Fucking Åmål”.

Efter ett år av turnérande tog bandet uppehåll, men var tillbaka 2003 med sin största försäljningssuccé genom tiderna: albumet ”Cruel town”, med singlarna ”When we were winning”, ”Shoreline” och ”What clowns are we”. Fem år senare upplöstes bandet, och lämnade ett ekande tomrum hos fansen. Gitarristen Anders Göthberg tog livet av sig 30 mars 2008, och Broder Daniel höll sin sista officiella spelning för att hedra hans minne på festivalen Way Out West i Göteborg.

Sångaren Henrik Berggren har sedan dess hållit ett par solospelningar här och där, senast i Linköping 2012. Han har flera gånger sagt att han skriver musik och har material för ett nytt album.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.