Statsheraldiker Henrik Klackenberg recenserar Trojan Shields vapen i videon. Foto: SVT / FBI

Statsheraldikern om Trojan Shields symbol: ”Helt undermålig”

Uppdaterad
Publicerad

FBI har skapat en vapensköld som symbol för den lyckade internationella polisinsatsen Operation Trojan Shield. Men för den som är expert på heraldik – läran om vapensköldar – framstår Trojan Shield som en katastrof.

– Det är helt undermåligt måste jag säga, säger Henrik Klackenberg, statsheraldiker på Riksarkivet.

Operation Trojan Shield kallas den internationella operationen som bygger på att amerikanska FBI skapat och administrerat en krypterad plattform som har använts av kriminella för att planera brott.  I Sverige uppger polisen att operationen resulterat i över 150 gripanden.

FBI har gett operationen en symbol som föreställer en vapensköld. Henrik Klackenberg, statsheraldiker på Riksarkivet, menar att symbolen bara är rätt utformad i ett avseende.

– Det är en sköldform, resten bryter mot alla regler och normer som ett heraldiskt sköldmotiv ska ha, säger han.

Henrik Klackenberg berättar om Trojan Shield ur heraldisk synpunkt i videon.

Bryter mot regler

I Operation Trojan Shield kantas en sköld av olika länders flaggor. I mitten finns ett svärd, två trojanska hästar och texten ”Trojan Shield”.

– Det ska inte finnas någon text, och framförallt så fattas den enkelhet som en sköld ska ha, säger Henrik Klackenberg.

För att duga som heraldisk vapensköld ska flaggorna bort och ett enkelt motiv lyftas fram, till exempel en av hästarna, gärna i guld mot rött, enligt Henrik Klackenberg.

– Då blir det ett starkt märke som man känner igen och kommer att kunna använda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.