Åklagaren har begärt förlängd åtalstid gällande mordet på Årstabron med anledning av den internationella operationen. Foto: TT, Emil Larsson/SVT

De misstänks för inblandning i mord på gängledare – efter FBI:s fälla

Uppdaterad
Publicerad

Gängledaren hittades mördad på Årstabron i Stockholm i höstas. Två män har sedan dess suttit häktade misstänkta för mordet. Operation ”Trojan Shield” har resulterat i ny bevisning – och nu riktas misstankar mot ytterligare två män.

En blodig man hittades på Årstabron i Stockholm i början av september förra året. Mannen, som var i 25-årsåldern, hade en ledarroll i ett kriminellt nätverk. 

Två månader senare greps tre män misstänkta för mordet. Två av dem häktades och den tredje släpptes på fri fot. De två häktade, som är i 20- och 25-årsåldern, har suttit inlåsta sedan dess. 

Åklagaren Lisa dos Santos var redo att väcka åtal mot de två männen. Men på måndagen fick hon tillgång till ny information med anledning av operation ”Trojan Shield”.

Totalt fyra misstänkta

Därför begär Lisa dos Santos nu om förlängd åtalstid. På onsdagen kommer omhäktningsförhandling att hållas med de två sedan tidigare häktade personerna. 

Dessutom riktas återigen mordmisstankar mot en tidigare misstänkt man i 30-årsåldern som avförts från utredningen. Ytterligare en man i 20-årsåldern misstänks för delaktighet i mordet, enligt åklagaren.

Skapade krypterad plattform

Bakgrunden till den internationella operationen är att amerikanska FBI skapat och administrerat en krypterad plattform som har använts av kriminella för att planera brott. Närmare 30 miljoner meddelande har skickats över plattformen från 2019-2021 enligt FBI.

Med hjälp av information som de kommit över har 16 europeiska länder deltagit i en insats mot organiserad brottslighet. I Sverige uppger polisen att det resulterat i över 150 gripanden.

– Sveriges användare stack ut i det avseende att det var en högre våldbrottslighet kopplat till Sverige, säger Linda Staaf, chef för svenska polisens underrättelseverksamhet, till SVT.

Vet du mer om operationen eller om vilka som är gripna? Tipsa SVT här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
60 sekunder om operation: Trojan Shield Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OPERATION ”TROJAN SHIELD”

Mer i ämnet