Pontus Gustavsson driver hiphop-podcasten ”Gatuslang”. Foto: Pressbild.

”Hiphopen ska vara längst fram”

Publicerad

– Kartellen fyller en funktion. Någon måste säga det här. Politiker är för fega, säger Pontus Gustavsson, mannen bakom hiphop-podcasten ”Gatuslang”.

I eftermiddags premiärvisade SVT:s musikblogg PSL Kartellens nya video ”Svarta Duvor & Vissna Liljor”, som de gjorde tillsammans med Timbuktu. Låten är kritisk mot Sverigedemokraterna och stundtals hotfull mot Jimmie Åkesson.

Kulturredaktionen pratade med Pontus Gustavsson för att reda ut hur kontroversiell ”Svarta Duvor & Vita Liljor” verkligen är. Pontus Gustavsson driver podcasten ”Gatuslang”, där han intervjuar svenska hiphop-profiler.

Ny låt av Kartellen och Timbuktu

Vad tycker du om tonen i låten?

– Det måste vara såhär hårt. Man måste säga mer än vad som behövs för att det ska nå fram. Och jag tycker att om någon ska säga det så är det hiphopen.

Är du förvånad?

– Jag är inte alls förvånad över det här. Sebbe Staxx brukar rappa om mycket värre saker i sina låtar. Men bara för att man rappar om något, så innebär det inte att man går ut och gör det.

Sebbe Staxx har i tidigare intervjuer sagt “vi kommer att skrika tills alla lyssnar. Sen kan vi prata”.

Timbuktu då?

– Han är ju ganska radikal. Han gjorde låten “Legalisera” för ett par år sen om att man borde legalisera cannabis.

Men har inte Timbuktu blivit folklig?

– Det beror på vem han gör låten med. Gör Timbuktu en låt med Kartellen, så kan han inte dalta. Han måste lägga sig på samma nivå. Jag tycker att han alltid har haft de här politiska värderingarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny låt av Kartellen och Timbuktu

Mer i ämnet