Anja Hirdman ser att feminismen i medier ofta leder till debatt. Foto: TT Bild.

Hirdman: Konflikt i centrum när feminismen skildras

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll sänds sista delen i SVT:s ”Fittstim – min kamp”. Medieforskaren Anja Hirdman är inte förvånad över att serien resulterat i ett ställningskrig.

Belinda Olssons programserie ”Fittstim – min kamp” har rört upp känslor och resulterat i många spaltmeter på tidningarnas ledarsidor. Kulturnyheterna har tidigare summerat debatten här.

Anja Hirdman, docent och universitetslektor på institutionen för medier och kommunikation vid Stockholms universitet, konstaterar att feminism, genom tv-programmet, har blivit en fråga som hamnat på agendan.

Debatt om Fittstim

Men att en fråga exponeras betyder inte att det – i sig – ger en positiv effekt, säger hon.

”Visar sig i valet”

Huruvida programserien har påverkat tittarna eller inte tror Anja Hirdman kommer att visa sig i riksdagsvalet senare i år.

– Det finns ju partialternativ där feminismen spelar en central roll. Men det återstår att se om de har fått ett uppsving i och med debatten, säger hon.

Anja Hirdman ser en cirkelgång där Belinda Olsson tar upp ämnen som redan är omdebatterade. Exempelvis väletablerade mediefenomen som bara bröst och ordet hen.

– Hon granskar det redan uppmärksammade och det är lätt att skapa åsikter, säger Anja Hirdman.

Fast form för feminism

Medieforskaren ser att när feminismen tas upp i mediala sammanhang blir det en fråga om ”för och emot”.

”Fittstim – min kamp” är inget undantag.  

– Debatten handlar inte om feminismens konsekvenser utan om polemiken mellan åsikterna, säger Anja Hirdman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatt om Fittstim

Mer i ämnet