Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Högerskribenten Ivar Arpi om Drag story hour: ”Det är indoktrinering” Foto: Andreas Idén/SVT

Högerskribenten Ivar Arpi om Drag story hour: ”Det är indoktrinering”

Uppdaterad
Publicerad

Konceptet Drag story hours sagostunder har den senaste tiden lett till debatt och delade åsikter i kulturvärlden. 

I Sverige är högerskribenten Ivar Arpi en av dem som tagit tydligast ställning mot Drag story hour. Han skriver bland annat i ett blogginlägg att ”drag queens inte hör hemma i barnkulturen”.  

Till Kulturnyheterna säger han att konceptet Drag story hour syftar till att bryta ner normer och genus, och att det handlar om indoktrinering.  

– Man placerar barn i en kontext där de uppfattar att ”här är det legitimt, här är jag på en trygg plats”. Då är det just den här ”queera” ideologin, som inte bara handlar om att acceptera olika uttryck, det handlar också om att bryta ner könet och sexualiteten så att barn ska uppmuntras att välja på ett helt annat sätt, säger Ivar Arpi.

”En bisarr idé om vår sexualitet”

Ivar Arpis kritik har i sin tur uppmärksammats och kritiserats på sociala plattformar och i olika medier, däribland Dagens Nyheter och Dagens ETC.  

Den fackliga tidskriften Arbetets kulturredaktör, Johannes Klenell, menar att debatten som uppstått inte borde existera.  

– De som kallar det här indoktrinering, vad är det de tänker sig att man ska bli indoktrinerad till, att ha kul?, säger Johannes Klenell.  

– Det är någon slags bisarr idé om vår sexualitet som en skör blomma, som skulle raseras av ett enda möte med en drag queen. Jag tycker att det är väldigt märkligt att vi ens har den här debatten 2023, det är jättekonstigt.

Se hela ”Drag – från glitter till kulturkrig” på SVT Play här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.