Efter debatten: Stort publiktryck på Drag story hour

Uppdaterad
Publicerad

Sagostunden Drag story hour har den senaste tiden rört upp starka känslor och fått utstå hot och hat från flera håll. Trots det har intresset för evenemanget ökat, menar biblioteken i Malmö och Trelleborg. 

De var på biblioteket i Olofström i slutet av oktober som det första eventet med Drag story hour fick ställas in och hållas digitalt på grund av hot och hat mot både biblioteket och dragartisterna som håller i eventet.

Strax efter det valde biblioteket i Malmö att ta till extra säkerhetsåtgärder och kalla in väktare på ett likadant event, på grund av hoten i Olofström. Men nu hålls kommande sagostunder som vanligt och intresset är enormt.  

– Det tog ungefär 35 minuter innan alla biljetter var fullbokade. Det är ju kostnadsfritt, men intresset är jättestort, säger Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö. 

Utökar sagostunder  

I början av november drog Drag story hour till sig stor uppmärksamhet igen då Sverigedemokraterna i Kalmar ville stoppa ett kommande event.  

Även i Trelleborg avbokades ett kommande event efter att Sverigedemokraternas tillträdande ordförande i kulturnämnden gett direktiv om att stoppa evenemanget. Men efter en omröstning i kulturnämnden i Trelleborg kommer sagostunderna att hållas som planerat, och även där är publikintresset stort.  

- Vi hade ju två sagostunder planerade från början, men vi har fått utöka med en till. Det är glädjande. Det alltid roligt när våra arrangemang är välbesökta, säger Michael Nordberg, biblioteks- och kulturskolechef i Trelleborg. 

”Inga direkta åtgärder vidtas”

Michael Nordberg säger att biblioteket har en tät dialog med kommunens säkerhetsavdelning och med kommunpolisen om arrangemanget eftersom det funnits en hotbild kring det på andra platser.  

- Men där vi befinner oss nu och idag så är där ingen specifik hotbild och inte heller några direkta åtgärder som vi kommer vidta. Ändras den här bilden så kommer vi givetvis agera därefter.  

Biblioteket i Malmö har arrangerat Drag story hour flera gånger under en lång tid och har aldrig haft några problem vad gäller säkerheten.  

– Jag går inte in i detalj om vad vi gör nu inför våra arrangemang, men vi har verkligen ett system, en policy och rutin för att kunna fortsätta arrangera vad det än är på biblioteken. Det är bara glitter och glädje, säger Torbjörn Nilsson. 

Se hela ”Drag – från glitter till kulturkrig” på SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.