Flera länder drar sig ur när Eurovision blir dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Eurovision går av stapeln om mer än ett halvår, men flera länder har redan behövt dra sig ur av ekonomiska skäl. Det är inte bara elpriserna och inflationen som gör det svårt för vissa länder att ha råd att tävla. Enligt BBC har även inträdesavgiften höjts rejält efter att Ryssland bannlystes från tävlingen.

Sophia Ahlin är ordförande för Melodifestivalklubben, den största supporterklubben för Eurovision Song Contest i Sverige. Hon är inte särskilt förvånad över att vissa mindre länder har valt att avstå från nästa års tävling.

– Man får ju komma ihåg att den här tävlingen inte är lika stor och självklar överallt som den är i Sverige. Vi går in i tuffa tider nu, och då måste man säkerligen prioritera annat, säger hon.

Sophia Ahlin berättar att Eurovision song contest delvis blir dyrare på grund av att fansen förväntar sig allt större och dyrare tävlingar. Men enligt källor till BBC har också kostnaden för att medverka skjutit i höjden sedan Ryssland blev portade från tävlingen efter invasionen av Ukraina.

SVT bekräftar prishöjningen

Inträdesavgiften för medlemsländerna är inte offentlig, men European Broadcast Union baseras den på hur många länder som är med och tävlar. Medlemsländernas relativa storlek och ekonomiska läge tas också med i beräkningen. EBU har avböjt en intervju, men skriver i ett uttalande att de är måna om att hålla kostnaderna så låga som möjligt.

Projektledaren för Eurovision song contest på SVT kan bekräfta att kostnaderna för medverkan har gått upp sedan förra året, men kan inte svara på varför. Sophia Ahlin tror att Eurovision kommer leva vidare på ett bra sätt trots prisökningarna, så länge de större länderna vill fortsätta medverka.

– Det har inte alltid varit så här dyrt, men det har heller inte varit så stort som det är nu. Det väl ingen som vill att Eurovision ska gå tillbaka till att hållas i typ ett konserthus, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.