Nu släpps riktlinjer i syfte att minska smittspridningen i samband med filminspelningar i USA. Foto: Damian Dovarganes/TT

Riktlinjer för filminspelningar i coronatider släpps i Hollywood

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har satt stopp för den amerikanska film- och tv-industrin med inställda filminspelningar som följd. Nu vill aktörerna starta upp igen och därför släpps riktlinjer i syfte att minska smittspridningen i samband med filminspelningar, det rapporterar CNN.

Coronapandemin har satt stopp för den amerikanska film- och tvindustrin med uppskjutna och inställda filminspelningar som följd. Men nu vill bolagen komma igång igen och därför släpps riktlinjer i syfte att säkra arbetsmiljön och minska smittspridningen i samband med film- och tvinspelningar, det skriver CNN.

Riktlinjerna har tagits fram i samråd med smittskyddsexperter, fackförbund och olika aktörer inom film- och tv-industrin och inbegriper bland annat att personal ska testas för Covid-19 och temperaturförändringar, man ska hålla på både handhygien och renhållning av lokaler och utrustning samt hålla sig till fysisk distansering i de fall det går. Skyddsutrustning ska finnas tillgänglig för samtlig personal.

Avråder från studiopublik

Filmteamen uppmanas fortfarande att göra vissa saker digitalt, till exempel casting av skådespelare. Andra saker som till exempel inkluderar studiopublik avråder man däremot från. 

Enligt rapporten är skådespelare en av de grupper som är mest utsatta för att smittas av Covid-19 eftersom de inte kan bära skyddsutrustning när kamerorna rullar, konstateras i rapporten. Likaså kan man inte komma runt smittorisken i aktiviteter som smink och intima scener. Därför rekommenderar rapportförfattarna att skådespelare och annan personal som arbetar nära dem testas oftare.

Det finns fortfarande frågetecken kring hur riktlinjerna kommer fungera i praktiken, och hur mycket det kan komma att kosta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.