Hologramartisten Hatsune Miku – nästan en vanlig tonårsidol

Uppdaterad
Publicerad

Rädslan för roboten, tycks ha slagit rot. Datorerna hotar ta jobben – tidigare har det varit arbetarklassens jobb som försvunnit, nu den bildade medelklassen. Men alla är inte rädda. I Japan banar en nästan vanlig tonårsidol väg för samexistens mellan människa och maskin.

Hatsune Miku är en hundra procent artificiell artist och bygger på ett röstprogram. Hon gestaltas i form av ett hologram. Hon sägs vara 16 år 1.58 lång och väga 42 kilo.

Men hennes upphovsmän har behövt förhålla sig till fenomenet den kusliga dalen (från uttrycket Uncanny valley – om hur läskigt det är när människor och robotar blir nästan exakt lika varandra), så Hatsune Miku ser inte ut som en människa, utan snarare en mangafigur.

USA-turné

Men på många sätt är hon som en vanlig tonårsidol. Och hon är omåttligt populär. Hon har just avslutat en USA-turné och hon har hängivna fans som följer henne över hela världen.  

– När man är med Miku kan man uppleva många olika saker. Tidigare har jag inte varit så intresserad av att resa, men nu har jag varit i USA och Ryssland. Hon tar med mig till många olika ställen, berättar ett av Mikus många fans för Kulturnyheterna.

Hatsune Miku har varit förband till Lady Gaga och ofta gör hon (stora) arenaframträdanden, men det händer även att hon gör barspelningar i Tokyo. Hon förekommer också i dataspel och i reklamfilmer.

Fansen med och bestämmer

Men det som har bidragit mest till hennes framgång är att fansen själva fått vara med och utforma hennes design, och att följarna kan ladda ner programvaran för både hologrammet och soundet och göra egen musik som dom delar och sprider över världen. 

Kulturnyheterna är med på en konsert i Beijing. Hatsune Miku ska snart göra entré och stämningen är laddad. Bakom sig på scenen har hon med sig sitt band som följer över hela världen och de är inga hologram, utan människor av kött och blod.

”Sjunger alltid perfekt”

– Eftersom hon är virtuell gör hon inga fel. Hon blir inte trött, säger keybordisten Seo Hye.

– Och hon sjunger alltid perfekt. Vi som spelar är ju människor – och om det blir någon miss nånstans är det vi som är ansvariga. Så för att göra ett perfekt framträdande måste vi verkligen koncentrera oss.

Se mer om Hatsune Miku i Kobra ikväll i SVT1, eller redan nu på SVT Play. Avsnittet Den kusliga dalen frågar sig var gränsen mellan robot och människa går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.