Hon vill ge porrskådespelarna upprättelse i ny dokumentär om Pornhub

Uppdaterad
Publicerad

2020 kom en New York Times-artikel om att övergreppsvideor och filmer med minderåriga fanns på sajten Pornhub. Avslöjandet skakade porrjätten i grundvalarna och nu har Netflix gjort en dokumentär om åren efter skandalen. 

2020 hände stora saker inom nätporren. När pandemin slog till blev tillströmningen till prenumerationssajten Onlyfans enorm och i december tog Pornhub, internets elfte mest besökta sida, ner 80 procent av allt sitt material efter att New York Times avslöjat att både våldtäktsvideor och filmer med minderåriga fanns på sajten.

”Porrskådespelarna värst drabbade”

I dokumentären “The money shot” skildrar dokumentärskaparen Suzanner Hillinger vad som hände med de porrskådespelare som frivilligt lagt upp sitt material på sajten efter att betalkortsjättarna, till följd av skandalen, stoppat betalprenumerationer på Pornhub.

– Jag kände att den sidan av historien inte hade berättats än, säger hon.

I somras beslutade en amerikansk domstol att en kvinna som när hon var tonåring fick videor med sexuellt innehåll spridda på Pornhub har rätt att stämma Visa, som inte samarbetat med Pornhubs dåvarande moderbolag Mindgeek sedan december 2020.

”Har inte stoppa övergrepp”

Men Suzanne Hillinger tror inte att detta har hjälpt personer som utsatts för att få övergrepp spridda på nätet.

– Det finns ett lagförslag nu som siktar in sig på att hålla porrsajter ansvariga för bilder på övergrepp på barn – det tycker jag är jättebra. Det som hände med Pornhub och kortbolagen har inte på något sätt stoppat övergreppsmaterial eller övergrepp på barn.

Ser upp till 700 videor per dag

I mitten av mars i år köptes Pornhubs moderbolag Mindgeek av aktiebolaget Ethical capital partners. Suzanne Hillinger hoppas att de kommer att lägga mer tid på att moderera det stora antal videor som laddas upp. En moderator som medverkar anonymt i dokumentären säger att han granskade upp till 700 videor per dag – vilket gör det lätt att missa olagliga videor.

– En sak som moderatorer berättat för oss är att det inte går att ”flagga” användare som laddat upp material som inte är samtyckligt – varför kan man inte bara blocka den typen av användare?, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.