I klippet kan du se de vinnande fotografierna. Foto: Eva Tedesjö

DN-fotograf vinner Årets bild – ”Som en klassisk målning från ett slagfält”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir DN-fotografen Eva Tedesjö som vinner Årets bild. Frilansjournalisten Lisa Mattison vinner årets fotograf och Anette Nantell, DN, belönas med årets reportage. Årets hederspris går till Ragnhild Haarstad.

”Som en klassisk målning från ett förtida slagfält skildrar fotografen militärövningen Zapad 2021 i Belarus.”

Så lyder motiveringen för Eva Tedesjös fotografi som belönas med priset Årets bild. Fotografiet föreställer den ryska och belarusiska armén som under 2021 laddar för avslutningen av den gemensamma militärövningen. Bilden har en stark koppling till kriget i Ukraina då övningen sades vara ett test för att pröva förmågan att utkämpa ett framtida krig mot Nato.

Årets fotograf och årets reportage

Lisa Mattisson som är frilansare och som nyss har kommit hem från Ukraina blev årets fotograf, med motiveringen:

”Årets fotograf följer sin egen berättarlinje och visar en längtan att bryta de olika normer och traditioner i valet av ämne och det bildberättande. Fotografen visar en stark känsla av empati för de utanför samhället genom medmänsklighet och ett närvarande i hennes fotograferande. ”

Priset baseras på fotografens samlade prestationer under året som gått, i det här fallet för hennes bilder ur Expressen-reportaget Sexkollektivet i Dalarna.

Vinnaren av årets reportage blir Dagens nyheters Anette Nantell som dokumenterat vaccinationskampanjen under pandemin. Motiveringen till hennes vinst lyder:

”Fotografen Anette Nantell har dokumenterat vaccinationskampanjen på ett utomordentligt sätt. En berättelse om en av nutidens största händelser gjort med känslighet, allvar men även humor. En berättelse som handlar om hopp och en tro på framtiden.”

Tävlingens årliga hederspris går till fotografen och skribenten Ragnhild Haarstad som 1971 blev den första kvinnan att koras till Årets fotograf.

I klippet ovan kan du se vinnarfotografierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.